BENVENUTO A BOLOGNA!

Bologna: de Wijze, de Dikke en de Rode. Deze in het noorden van Italië gelegen stad dankt deze namen aan de oudste universiteit van Europa (1088), de befaamde gastronomie en de roodgekleurde daken.

odg_bologna1De stad
De hoofdstad van Emilia-Romagna is gemakkelijk te bereiken per vliegtuig, trein en zelfs met de auto is het te doen (zo’n 1300 kilometer vanuit Utrecht). Bologna is gelukkig geen door toeristen overspoelde stad, waardoor de prijzen over het algemeen relatief laag zijn gebleven. Deze (naar mijn mening) gastronomische hoofdstad van Italië heeft een langlopende rijke geschiedenis met veel Romeinse invloeden, een nabijgelegen natuurlijk heuvellandschap en een redelijke centrale ligging waardoor andere mooie Italiaanse steden gemakkelijk en goedkoop (per trein) te bereiken zijn.

In de hele wereld, behalve in Italië zelf, kent men spaghetti bolognese. Dit is niet alleen een grammaticale fout, maar tevens een culturele: de rode bolognesesaus zoals men die doorgaans kent mag absoluut niet gecombineerd worden met spaghetti. Dit uit Bologna afkomstige gerecht heet in Italië dan ook tagliatelle al ragù: een iets bredere pastavariant (en dus ook voller van smaak) dan de spaghetti met een met wijn ingekookte tomatengehaktsaus. Woorden komen tekort om dit culinair genot voldoende eer aan te kunnen doen (recept op aanvraag). Naast dit gerecht komen ook de tortellini uit Bologna en is er in elk straatje verse parmaham en Parmezaanse kaas te vinden, aangezien Parma binnen een uur van Bologna ligt.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_bologna2
Elk restaurantje is met bovenstaand culinair arsenaal eigenlijk wel de moeite waard, maar de echte toppers zijn: Spaccanapoli, waar je uit de kluiten gewassen rijk belegde pizza’s krijgt voor minder dan zes euro en Pizzería Le Due Torri, waar je een grote pizza slice krijgt voor maar €1,20 (genoeg als lunch). Bij Gianni krijg je het beste ijs in je leven en bij Trattoria San Felice, een aan de rand van het centrum gelegen familierestaurantje, wordt het gebrek aan toeristische beleefdheid gecompenseerd door zowel kwantiteit als pure kwaliteit.

Uitstapjes
Een typisch Italiaans ontbijtje is een must: sta op, loop naar de dichtstbijzijnde banketbakker, koop iets vreselijk zoets, neem het mee naar een barretje en eet het op onder het genot van een verse cappuccino. Doe dit bij voorkeur bij Café Zamboni, dat midden in het centrum ligt bij de twee boven de stad uitpuilende torens (waarvan één scheef).

Voor slechts drie euro kun je deze torens beklimmen en na 98 meter verticaal trappen te hebben beklommen, heb je een schitterend uitzicht over de stad en de nabijgelegen heuvels. Op deze heuvels ligt de mystieke basiliek San Luca. Bologna is omringd door oude middeleeuwse stadspoorten die het centrum afbakenen en vanaf één van deze stadspoorten is de vier kilometerlange steile wandeling naar San Luca vol met galerijen zeker de moeite waard.

Woonruimte
Huisvesting is in Bologna aan de duurdere kant (rond de driehonderd euro) en er is meer vraag dan aanbod. Van te voren zoeken via Italiaanse kamersites is een hels karwei en het is lastig om echte aanbiedingen te scheiden van valse oplichters. Aan te raden is om van te voren alvast een keer naar Bologna te vliegen (met RyanAir ben je er vanaf tien euro) en dan je huisvesting te regelen of bij aankomst een goedkoop hostel te boeken en dagelijks op kamers te jagen, de advertenties hangen overal in het centrum.

Dit artikel is geschreven door Richard Janssen. Hij studeerde in 2010 vijf maanden Romaanse Taal en Cultuur aan de Università di Bologna, Italië.