BON BINI NA DUSHI BONAIRU

Met zijn mooie, heldere water en levendige onderwaterwereld wordt Bonaire ook wel ‘Divers Paradise’ genoemd.

bonaire1De stad
Bonaire is 288km2 groot en heeft ongeveer 15.700 inwoners, verdeeld over 7 wijken. De grootste wijk is de hoofdstad Kralendijk, hier bevinden zich de meeste winkels en restaurants. Deze winkels zijn van mindere kwaliteit dan je in Nederland gewend bent, maar in de DA drogist en de Van der Tweel supermarkt (Albert Heijn) zijn de meeste Nederlandse producten gewoon te koop.

Het leven op Bonaire gaat een stuk langzamer dan men gewend is in Nederland. Als het vandaag niet komt dan komt het morgen of de dag erna wel. Iets wat maakt dat je ondanks de dingen die je moet doen toch tot rust komt. Echter zorgt het ook weleens voor vertraging of irritaties.

Bonaire internationaal
Ondanks het feit dat Bonaire niet groot is, zijn er veel stagiaires te vinden. Ze werken vooral in het onderwijs, de horeca of doen onderzoek. Door de cultuurverschillen moet je bij het werken met een lokale organisatie in het begin erg aanpassen. Wanneer je laat merken dat je komt helpen en het beste met de bevolking en het eiland voor hebt, zul je snel genoeg worden opgenomen in je omgeving. Toch wordt je als Nederlander op Bonaire toch snel worden uitgemaakt voor Makamba (blanke Hollander). Dit is een scheldwoord, maar het wordt ook als begrip gebruikt. Schrik daar dus niet meteen van.

Op Bonaire worden de verkeersregels niet streng nageleefd: de doorgaande weg heeft altijd voorrang. Dit is makkelijk te leren, omdat er maar een paar hoofdwegen zijn. De rest van de straten zijn zijstraten richting woonwijken. Er zijn op Bonaire geen flitspalen, weinig verkeersborden en je laat je auto altijd open maar leeg achter. Gevaarlijk is het ’s avonds niet echt, maar loop er voor de zekerheid niet alleen rond.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanbonaire2
Op Bonaire zijn niet veel uitgaansgelegenheden, waardoor de kroegen die er wel zijn drukbezocht zijn. In Kralendijk zitten City Café, Beachbar Karels en Havana. Vooral in Havana zijn veel Nederlanders te vinden. Vrijdag is dé uitgaansavond op Bonaire. Bezoek eerst het happy hour van Divi en pak daarna een barhap bij City Café. Tot twee uur ’s nachts is het in Havana tot 2 uur lekker druk. De echte diehards kunnen bij Karels nog doorgaan tot een uur of drie.

Een aantal keer per jaar vinden er georganiseerde feesten plaats op de verschillende locaties. Daarnaast organiseert Havana elke maand een pupquiz, een open podium avond en thema avonden.

Uitstapjes
Er is veel te doen en te zien op Bonaire. Je hebt de keuze uit snorkelen, duiken, windsurfen, kite-surfen, zwemmen, (jonge) schildpadden zoeken of een bezoek brengen aan het nationale park of Klein Bonaire, kortom, je verveelt je nooit! Uit eten kun je elke avond in de verschillende restaurants die het eiland rijk is. Rijd eens rustig een dagje rond, je ontdekt steeds meer toffe dingen.

Woonruimte
Probeer via via een woonruimte te krijgen bij je stageplek. Iedereen heeft wel connecties op het eiland. Wanneer je er niet uit komt, kun je contact met me opnemen, dan kan ik je eventueel in contact brengen met verschillendelocals die je verder kunnen helpen.

Dit artikel is geschreven door Malou Mesman. Zij liep 4 maanden stage als gymdocent op de Pelikaanschool, Bonaire.