WELCOME TO BOSTON!

Boston wordt door velen gezien als het kleine broertje van New York. Boston huist echter meer dan twintig universiteiten en is daarom van groot belang voor de Oostkust van de Verenigde Staten. Daarnaast wordt Boston gezien als de meest Europese stad van Amerika, vanwege de (relatief) linkse politieke sfeer en de (nogmaals, relatief) historische gebouwen in de stad. Deze combinatie maakt het voor Europese studenten een uitermate geschikte plek om een tijd te studeren.

odg_boston1De stad
Waarschijnlijk staat Boston onder buitenlanders het meest bekend om Harvard, dat zich in de naastgelegen stad Cambridge bevindt. Op cultureel gebied is er genoeg te doen: er zijn vele musea, concertgebouwen en theaters. De stad bestaat uit verschillende wijken, waar de sfeer sterk wordt bepaald door de groep mensen die er woont. Zo staat het North End bekend om de vele Italiaanse restaurants en Jamaica Plain om de multiculturele, linkse sfeer.

Boston International
Harvard trekt uiteraard veel internationale studenten aan, maar ook op alle andere universiteiten is de populatie buitenlanders groot. Elke universiteit heeft haar eigen international office, dat meestal erg actief is in het organiseren van evenementen voor uitwisselingsstudenten. Een fijne bijkomstigheid van zo’n internationale gemeenschap zijn de vele goede én goedkope ethnische restaurants die zich om de campussen bevinden.

Je moet erheen, want?
Uitgaanodg_boston2
Zoals het een echte wereldstad betaamd, zijn er in Boston volop uitgaansmogelijkheden. In combinatie met het “college town” gevoel zorgt dit ervoor dat er voor ieder wat wils is. Het hele spectrum van überhippe clubs tot viezige bruincafé’s is aanwezig. Kijk wel uit met het drinken van alcohol, aangezien dat pas vanaf je 21ste legaal is in de VS. Bezoek ook zeker één van de vele bioscopen, aan te raden vanwege de heerlijke popcorn (met zelfbediening voor nog wat extra vloeibare boter).

Uitstapjes
Tot één van de mogelijkheden behoort het bezoeken van een thuiswedstrijd van de Red Sox, de Celtics of de New England Patriots. Als je die kaartjes te prijzig vindt, kun je ook naar een wedstrijd tussen universiteitenteams. Ben je meer geïnteresseerd in een wat relaxter uitstapje? Bezoek dan Boston Common Park of Jamaica Pond. Ga na het bezoek aan het park een ijsje eten bij JP Licks. Hier kun je de heerlijkste ijssmaken vinden, van Brownie Brownie Batter tot Cookie Dough. En als je dan toch in Boston bent… New York ligt op “maar” vier uur rijden met de bus, een reis die meestal niet meer dan 30 dollar kost.

Woonruimte
Over het algemeen wonen bachelorstudenten op de campus, maar van masterstudenten wordt verwacht dat ze hun eigen woonruimte regelen. Als uitwisselingsstudent kun je echter vaak terecht op de campus van de desbetreffende universiteit. Toch op zoek naar eigen woonruimte? Bedenk dan dat de ideale woonruimte wordt bepaald door de ligging van jouw universiteit. Er wonen veel ouderejaarsstudenten in de wijken Jamaica Plain, Brookline en Allston, voornamelijk omdat deze appartementen gunstig geprijsd zijn. Reken op zo’n 750 dollar per maand per persoon (voor een tweekamerappartement met huisgenoot).

Dit artikel is geschreven door Laura Visser. Zij heeft een tweejarige master sociologie gevolgd aan Northeastern University in Boston, Verenigde Staten.