WELCOME TO BOZEMAN!

Bozeman is een klein stadje in de staat Montana. Montana zelf kent nog geen miljoen inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 2,65 bewoners per vierkante kilometer. Vergelijk dat maar eens met Nederland, waar we met 404 mensen opeengepakt zitten op een vierkante kilometer. Bozeman is bijna 4,5 keer kleiner dan Nijmegen, maar heeft wel bijna net zoveel studenten. Het is daarnaast goed toeven in Bozeman door het lange skiseizoen.

odg_bozeman2De stad
Montana is een republikeinse staat en dat zie je terug in Bozeman. Terwijl de hippies van Montana massaal naar het nabijgelegen Missoula trekken, komen de echte boeren naar Bozeman. De stad voldoet aan het typisch Amerikaanse plaatje. De stedelijke moderne planning lijkt uitgevoerd te zijn door een peuter die met fast food tenten speelt. De prachtige hoofdstraat is een vierbaansweg met daarlangs hoog opgetrokken gebouwen. Toch liggen daarin leuke kroegen en mooie winkeltjes verscholen. Vanaf de universiteit is het een half uur wandelen naar het centrum en een uur naar de dichtsbijzijnde Walmart. Er is echter een uitzonderlijke goede busverbinding waardoor je ook binnen een uur op de skipiste kunt staan: Bozeman ligt op 1,5 km hoogte.

Montana State University International
De ontvangst in Bozeman is goed geregeld met een pick-up service op het vliegveld en een kort programma op de universiteit. Er is een leuke internationale community, alhoewel je ook snel Amerikaanse vrienden kunt maken door bijvoorbeeld een kamer te delen met een Amerikaanse. Het is ook mogelijk om gekoppeld te worden aan een gezin dat woonachtig is in Bozeman. Op deze manier krijg je echt inzicht in het dagelijkse leven voorMontanians.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Op zijn Amerikaans uitgaan kan op een doordeweekse avond met een beetje pool in sportsbar Spectators of Molly Brown. De grote biermerken op de tap zijn niet te drinken, maar de microbrews uit Montana zijn goed weg te tikken. In het weekend gaan de internationale studenten naar een bar die buiten het centrum ligt. Naar goed Amerikaans gebruik is deze in handen van Indianen. Bozeman heeft echter ook nog een goede cocktailbar en leuke zitcafés. Van fraternities en sororities heb ik weinig gezien.

Uitstapjesodg_bozeman1
In Bozeman sta je binnen een half uur op de dichtsbijzijnde skipiste en binnen negentig minuten in Big Sky, één van de grotere en betere gebieden. Een half uur later rijd je Yellowstone National Park in. Bozeman ligt op een dag rijden van Las Vegas, maar is ook goed per vliegtuig te bereiken. Ook San Fransicsco en New York worden bevlogen vanuit Bozeman.

De wedstrijden van de verschillende universiteitsteams zijn ook zeker een aanrader. Zo kun je naar de ijshockeybaan, basketbal (mannen en vrouwen) of American football. Montana wordt echter vooral bezocht doordat er veel nationale parken in de buurt zijn, het is niet voor niks een van de sportiefste en dunste staten van de VS.

Woonruimte
Montana State University biedt haar studenten woonruimte met of zonder roommate aan. Ook is het mogelijk om in één van de studentenhuizen in de omgeving te wonen. Het hebben van een roommate kan even slikken zijn, maar is dé manier om snel vrienden te maken. Je eten haal je in één van de vele dining halls waar je altijd bekenden tegenkomt en zo de dag op een leuke manier afsluit.

Dit artikel is geschreven door Linda van de Laar. Linda studeerde voor 5 maanden Moleculaire Levenswetenschappen aan Montana State University in Bozeman, Verenigde Staten.