WELCOME TO BRIGHTON

Met twee universiteiten is de Engelse kustplaats Brighton een echte studentenstad. Het strand voor de deur, een bruisend uitgaansleven en veel gezellige, bijzondere straatjes: als student zal je je hier nooit vervelen!

odg_brighton2De stad
Brighton is een bekende badplaats in het zuiden van Engeland met ongeveer 156.000 inwoners. De stad staat bekend om de oude gebouwen in Victoriaanse stijl en natuurlijk om de Brighton Pier. Het centrum van de stad ligt aan het strand en in het weekend zijn er veel Londenaren te vinden, aangezien de hoofdstad op zo’n drie kwartier rijden ligt. Het is een echte studentenstad, omdat er twee universiteiten gevestigd zijn: University of Brighton en University of Sussex.

Brighton International
Brighton trekt veel internationale studenten aan. Deze internationale studenten studeren vooral aan de University of Sussex en zijn veelal Aziatisch. De internationale studenten van University of Brighton studeren meestal aan de Business Faculty. De faculteiten van deze universiteit zitten verspreid over de hele stad.

Wanneer je aan de Humanities Faculty studeert zal je waarschijnlijk minder internationale studenten tegen komen. Je kunt dan prima omgaan met de Engelse studenten, want van die ‘stiff upper lip’ valt weinig te merken. Bovendien wordt er aan het begin van ieder academisch jaar een freshers week georganiseerd, waarin je veel mensen kunt leren kennen en meteen een hoop vrienden kunt maken.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_brighton1
Er zijn heel veel leuke pubs waar studenten eerst een drankje gaan doen voor ze naar de clubs gaan. Een echte aanrader is The Royal Pavilion Tavern (PavTav). Hier hebben ze veel heerlijke biertjes, ciders en op bepaalde dagen is sterke drank stukken goedkoper. Je kunt sowieso vaak wel ergens de tweede cocktail gratis krijgen, maar met een lekkere pint is natuurlijk ook niks mis. De clubs bevinden zich vooral aan de kust. Je betaalt entree en de drank is er vaak een stuk duurder. Iedere club heeft een andere stijl en draait andere muziek, voor ieder wat wils dus.

Uitstapjes
Brighton is een erg toeristische stad en heeft heel veel te bieden. Met mooi weer gaan studenten een kan Pimms of een biertje drinken op het strand en de kleine straatjes in The Lanes is ook zeker een aanrader. Er zijn hele grappige en vreemde winkeltjes te vinden in The North Laine, maar er zijn natuurlijk ook bekendere winkels in en rond het grote Churchill Square Shoppingcentre. Daarnaast is Londen erg dichtbij en kun je een dagticket voor de metro en trein kopen voor ongeveer twintig pond.

Als je meer van natuur houdt is het natuurpark The Seven Sisters ook heel erg de moeite waard. Onder andere de film Atonement heeft gebruik gemaakt van deze locatie met zijn witte kliffen en de rivier die uitmondt in de zee.

Woonruimte
De studenten wonen verspreid over een aantal wijken, maar de meeste studenten wonen aan Lewes Road, die het centrum en de universiteiten met elkaar verbindt. Het centrum is natuurlijk ook erg populair. Een kamer kost tussen de 350 en 600 euro per maand. Je kunt een kamer vinden via de universiteiten, maar ook veel studenten wonen in een studentenhuis. Een aantal Engelse studenten heeft een auto, maar de buslijnen en treinen zijn prima. Één van de bussen rijdt dag en nacht van het centrum naar de universiteiten, vergelijkbaar met de Heyendaalshuttle in Nijmegen.

Dit artikel is geschreven door Robin van Gennep. Zij studeerde vijf maanden Media & Language aan de University of Brighton, Verenigd Koninkrijk.