WELCOME TO BRISBANE!

Brisbane, lokaal ook wel bekend als ‘Brissie’ of ‘Brisvegas’, is de hoofdstad van de staat Queensland in het oosten van Australië. De ‘river city’ werd hard getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval, maar de sfeer in de stad is er daardoor zeker niet minder op geworden!

odg_brisbane1De stad
Brisbane is met ruim twee miljoen inwoners de derde grootste stad van Australië (na Sydney en Melbourne). De Brisbane River verdeelt de stad in tweeën en er is sprake van een kleine vete tussen de ‘northern’ en ‘southern’ suburbs (wijken). Hoewel het op de kaart zo lijkt, ligt Brisbane niet aan zee. Voor een relaxed dagje aan het strand zul je toch gauw een uurtje moeten reizen. De stad wordt omringd door valleien zoals de Lockyer Valley en de Great Dividing Range, maar ook een heus regenwoud ligt om de hoek.

Brisbane International
Aan universiteiten is in Brisbane geen gebrek. De grootste campus in de stad hoort bij de University of Queensland (UQ), maar daarnaast zijn de campussen van Griffith University, Queensland University of Technology (QUT) en James Cook University ook niet ver van het centrum. De Faculteit Economie en Management van de HAN heeft een samenwerkingsovereenkomst met Griffith University.

Er worden veel activiteiten georganiseerd voor internationale studenten, zoals international nights, door de verschillende activiteitencommissies op de universiteiten. ‘Op kamers gaan’ in Brisbane is ook een hele goede manier om locals en andere internationale studenten te ontmoeten.

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_brisbane2
In Fortitude Valley vind je een zeer uitgebreid aanbod aan clubs, bars en pubs die geopend zijn tot in de vroege uurtjes. In de clubs betaal je wel al gauw $12 (zeven à acht euro) voor een biertje. Daarnaast is er ook veel te beleven in de hippe wijken Southbank en West End, waar veel leuke cafeetjes gevestigd zijn.

Een paar aanraders zijn de Greystone Bar in South Bank, modern maar nog altijd gezellig. Als je van muziek houdt, moet je zeker een bezoekje brengen aan the Musik Cafe op Boundary Street (West End). Brisbane staat bekend om haar live muziek en daar kun je vaak goede, opkomende bandjes spotten onder het genot van een pizza voor slechts $5 (drie à vier euro)!

Uitstapjes
In en rondom Brisbane zelf is genoeg te zien en te doen. Zo kun je sinds kort abseilen van de Story Bridge, hiken door het regenwoud bij Mount Tamborine, een lekker dagje naar het strand aan de Sunshine of Gold Coast, Australia Zoo bezoeken (het park van Steve Irwin) en er zijn vele scenic drives uitgestippeld langs bijvoorbeeld de Glasshouse Mountains, die voor een geweldig uitzicht zorgen.

Woonruimte
Een woonruimte in Australië is ontzettend prijzig, met name in de grote steden. De huur wordt hier per week betaald. Een kamer via de universiteit kost al gauw $160 per week (€120) en dan deel je een appartement met vijf anderen. Een alternatief is een kamer zoeken via de Australische versie van Marktplaats: Gumtree.com.au. Hier worden vaak goede kamers aangeboden vlakbij de universiteit, voor gemiddeld $130 per week. Meestal kom je dan terecht in een groot huis met enkele huisgenoten. Als je liever locals ontmoet, kun je via Gumtree een kamer zoeken bij echte ‘Aussies’.

Dit artikel is geschreven door Jenny Verheijen. Jenny liep zes maanden stage bij Auto Trade College in Brisbane, Australië.