DOBRY DEN!

Brno in Tsjechië is een stad waarvan de meeste mensen niet weten dat het bestaat, laat staan dat ze weten dat je er kan studeren. Toch komen hier ieder jaar meer dan duizend internationale studenten naartoe vanuit alle delen van de wereld, ondanks dat het misschien geen zonovergoten bestemming is. Er zijn genoeg redenen om hier wel te komen studeren. Goedkoop, centraal gelegen en een uitgebreid uitgaansleven: Brno heeft het allemaal!

odg_brno1De stad
Brno is met 390.000 inwoners de tweede stad van Tsjechië na Praag. Het heeft een gezellig centrum vol mooie gebouwen en met ongeveer 600 kroegen/clubs. Tsjechen drinken per hoofd van de bevolking het meeste aantal liters bier en hier zijn ze erg trots op. Op het centrale plein in de stad worden vaak festivals georganiseerd zoals het Moravia-wine-festival en de jaarlijkse kerstmarkt. Er zijn een aantal universiteiten, die allemaal internationale studenten ontvangen. Met 40.000 studenten is de Masaryk universiteit de grootste, ieder semester komen hier zo’n 600 internationale studenten.

Brno international students club
De internationale studentenclub in Brno is erg actief. Bijna elke dag van de week wordt er wat georganiseerd, zoals een wekelijkse pubquiz, drukbezochte countrypresentations en uitstapjes naar andere steden of skitrips. Het is geen probleem om mensen te ontmoeten met wie je kan stappen, reizen en als je tijd over hebt ook nog wel eens studeren.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_brno2
Bier drinken en stappen is het meest favoriete tijdverdrijf van de Tsjechen en de hele stad is daar dan ook voor ingericht. Overal zijn (ondergrondse) pubs, clubs en restaurants te vinden. Gemiddeld betaal je een euro voor een halve liter bier en wat meer voor wijn. Internationale studenten hebben al snel een favoriete plek waar je elkaar vaak tegenkomt maar het is ook leuk om naar een traditionele kroeg te gaan of te gaan lunchen in een lokaal restaurant.

Uitstapjes
In Brno zelf is genoeg te zien en te doen (observatorium, kastelen) maar misschien wel de beste eigenschap van Brno is de ligging. Midden in Centraal-Europa waardoor Bratislava, Krakow, Wenen, Budapest en Praag op reisafstand liggen. Bovendien zijn de prijzen voor bussen/treinen en hostels hier erg laag. Veel studenten gaan dan ook in de weekenden op pad.

Woonruimte
Alle internationale studenten komen in aanmerking voor een (goedkope) kamer in een van de studentencomplexen. Deze liggen aande rand van het centrum en zijn (ook ’s nachts) prima met het openbaar vervoer te bereiken. Verschil met Nederland is dat het aantal privé kamers beperkt is en  een kamer dus gedeeld wordt met een andere student. De kwaliteit is niet altijd zoals we in Nederland gewend zijn maar voor een paar maanden is het zeker voldoende. Een kamergenoot hebben is meestal zelfs erg gezellig!

Het is niet mogelijk om in dit artikel alles over Brno te vertellen. Je kunt het beste zelf gaan ontdekken wat deze stad zo’n ongelofelijke ervaring maakt!

Dit artikel is geschreven door Jorien Visser. Zij studeerde voor 6 maanden Economie aan de Masaryk University in Brno, Tsjechië. 

Terug naar het overzicht.