BIENVENUE À BRUXELLES!

Stap in Utrecht in de auto en je bent binnen twee uur rijden in de hoofdstad van onze zuiderburen. Hun hoofdstad?! Eigenlijk is Brussel ook een beetje de onze. Geschiedkundig, maar ook omdat de Europese regering daar zit. Dit en het internationale karakter geeft Brussel een kosmopolitische uitstraling. Zeker een bezoekje waard als dagtoerist, of natuurlijk langer: als student!

odg_brussel1De stad
Brussel is staatsrechtelijk, naast Vlaanderen en Wallonië, het derde gewest in België. Met ruim een miljoen inwoners is de stad een slag groter dan Amsterdam. De imposante zeventiende-eeuwse Grote Markt vormt het kloppend hart van het centrum. Van hieruit is het niet meer dan een paar minuten lopen naar bekende trekpleisters zoals het Koninklijk Paleis en Manneken Pis. Onderweg zul je veel Franse geluiden horen, want het merendeel van de Brusselaars spreekt Frans. Dit geeft je, op nog geen tachtig kilometer van de grens, een echt buitenlandgevoel.

Bruxelles Internacional
‘In verscheidenheid verenigd’, zo luidt het motto van de Europese Unie. Dit motto gaat ook op voor de stad Brussel. Los van alle Europese activiteiten is het de verscheidenheid aan culturen die de stad zijn internationale, maar toch saamhorige karakter geeft. Bijna de helft van het aantal inwoners in Brussel komt van buiten België. De uitwisselingsstudenten dragen hieraan bij. Veel van hen studeren aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, de Vrije Universiteit Brussel of de Franstalige tegenhanger, de Université Libre de Bruxelles.

Je moet hierheen, want:
Uitgaan
Wie Europa zegt, zegt Brussel en wie Brussel zegt, zegt bier. Want pintjes worden er in overvloed geschonken! Voor het ruimste aanbod moet je een bezoek brengen aan café Delirium. Van trappist tot chocolade, je hebt keuze uit meer dan tweeduizend bieren! Een must voor de buitenlandse student. De beste dance- en technomuziek vind je in één van de betere clubs, zoals Mirano of The Wood. Is het donderdag? Neem dan even een kijkje op Place du Luxembourg. Van 18.00 tot 19.00 uur is het daar Happy Hour en staat het plein vol met borrelende studenten, stagiairs en werknemers van het Europees Parlement. Het parlement ligt slechts op een steenworp afstand van het plein.

Uitstapjesodg_brussel2
De vele parken, de wijk rond Saint-Catherine, het Europees Parlement, de tientallen musea, het Atomium… Genoeg plekken in Brussel die je gezien moet hebben! Maar zorg ervoor, alvorens je een stap buiten de deur zet, dat je in het bezit bent van de Use-It stadsplattegrond. Deze is te verkrijgen bij diverse hostels, of in de Use-It tourist office zelf. Behalve een goed overzicht van de stad, staan op de kaart nog vele andere hotspots op waar je geweest moet zijn. De kaart is gratuit!

Woonruimte
In België ga je niet op kamers, maar ga je ‘op kot’. De website van de organisatie Brik biedt hulp bij het zoeken naar een kot. Tevens runnen zij het internationale studentenhuis Van Orley. Een kot in dat huis verzekert je van een fascinerende studententijd!

Dit artikel is geschreven door Omar Martina. Hij studeerde voor vijf maanden Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit van Brussel, België.