BENVENUTO A CASTELLANZA

Castellanza is een klein plaatsje onder de rook van Milaan, gebouwd rondom de Universitá Carlo Cattaneo (beter bekend als LIUC). De universiteit is een particuliere instelling, dus Louis Vuitton tassen en Porsches zijn er meer regel dan uitzondering.

odg_castellanza1De stad Castellenza is een relatief onbekend en klein plaatsje, al maakt de aanwezigheid van een universiteit veel goed. Er zijn een stuk of vijf bars, waar ze elke dinsdag en donderdag een happy hour hebben, zodat bier en cocktails je maar drie euro kosten. De meeste studenten van LUIC komen hierop af, dus het is een mooie gelegenheid om een praatje te maken met de ‘locals’. Verder heeft Castellanza een treinstation, vanaf daar ben je in een half uurtje in Milaan.

Castellanza Internazionale LIUC is een kleine universiteit met ongeveer tweeduizend studenten. De meeste studenten komen uit de omgeving van Milaan, maar sommigen komen van verder en wonen op de campus.  Zoals al eerder gezegd is LIUC een privéschool. Dit maakt dat het onderwijs beter is dan andere publieke universiteiten. Verder zal je vooral met internationale studenten vakken volgen. Hierdoor zal je wat minder contact hebben met Italiaanse studenten, maar leer je wel meer mensen van verschillende nationaliteiten kennen.

Je moet hierheen, want: Uitgaan In Castellanza zelf kun je naar de kroeg. Hier kun je lekker biertjes of cocktails drinken en je een beetje mengen onder de lokale bewoners (met name studenten die op de campus wonen).Verder wordt er vanuit de universiteit elke vrijdag of zaterdag een bus geregeld die naar een club in Milaan rijdt. Deze clubs zijn echt heel tof! De meeste clubs hebben meerdere dansvloeren met verschillende soorten muziek. De drankjes zijn wel erg duur, tien euro voor een cocktail geldt als een redelijke prijs.

Uitstapjesodg_castellanza2 Vanuit Castellanza kun je met de trein gemakkelijk naar Milaan of naar het dichtstbijzijnde vliegveld, Malpensa. Vanaf hier kun je heel Europa bereizen. Ook vanuit Milaan zelf is het leuk uitstapjes maken. Vanaf Milano Centrale, het centrale treinstation van Milaan, kun je bijvoorbeeld met de trein naar Zwitserland, of heel Italië doorreizen. Zo zijn steden als Florence en Sienna maar een paar uur reizen met de trein. De universiteit organiseert af en toe weekendtrips naar steden als Venetië, Rome en Verona.

Woonruimte De meest voor de hand liggende keuze is om op de campus te gaan wonen. Je kunt dan kiezen uit een single room of een double room. Deze kamers zijn wel duur (een double room kost €1800 voor vier maanden), maar je woont dan wel met alle internationale studenten op een verdieping. Dit zorgt ervoor dat je uitwisselingsperiode optimaal is, want je maakt zo gemakkelijk vrienden, bovendien woon je dichtbij de bars in Castellanza en is het gewoon ontzettend gezellig.

Dit artikel is geschreven door Carolien Nies. Zij deed vier maanden een minor voor haar studie Personeel & Arbeid aan de Universitá Carlo Cattaneo, Italië.

Terug naar het overzicht.