BON BINI NA CURAÇAO

Curaçao staat voornamelijk bekend om het goede klimaat en de feesten. Je kan er van dinsdag tot en met zondag uitgaan, maar er is meer op ‘Kòrsou’. Je kunt elke dag Polar en Amstel Bright drinken en uit eten gaan in dit land met een mooie cultuur waar bijna niemand fietst en integratie het toverwoord is.

willemstad1Het eiland
Curaçao is het grootste eiland van de ABC-eilanden (Aruba, Curaçao en Bonaire). De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Er wonen momenteel ruim 165.000 mensen op het eiland, maar dit wisselt erg, mede vanwege het grote aantal Nederlandse stagiaires. Curaçao heeft een universiteit, een Albert Heijn en veel sportverenigingen (waaronder de rugby bond). De Antilliaanse cultuur is niet te vergelijken met de Nederlandse en het verschil tussen rijk en arm is groot.

Curaçao international
Bijna alle bedrijven en organisaties werken met Nederlandse stagiaires. Je ziet ze overal: tijdens het uitgaan, op het strand of met culturele tripjes. Antilianen werken op hun eigen tempo en haasten niet omdat een Nederlander hen druk op legt. In het verkeer is het anders: iedereen rijdt te hard. Flitspalen zijn er wel, maar ze werken niet. Rechts inhalen is de gewoonste zaak van de wereld, net als afslaan zonder knipperlicht.

Een Yu di Korsou (een geboren Curaçaoënaar) ziet elke Nederlander als een Makamba (Nederlander). Het wordt alleen niet altijd positief gebruikt. Makamba is namelijk ook een scheldwoord. Een Yu di korsou ziet namelijk graag dat een Makamba zich aanpast, maar het liefste dat ‘ie vertrekt. Er zijn veel Nederlanders op het eiland met veel geld, wijsheid en het idee dat ze alles kunnen maken. Dit is gevaarlijk. Antilianen hebben weinig geld en een hekel aan Nederlandse betweters. Je moet geduld hebben en niet verwachten dat je op een Nederlandse manier te werk kan gaan.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanwillemstad2
Maandag is qua uitgaan de rustdag, de rest van de dagen is er bij elke strandclub of discotheek wel een happy hour om de avond goed te beginnen. De meeste mensen komen bij Cinco, Bermuda, Zanzibar en Mambo. Daarnaast zijn er nog tal van lokale kroegen waar het heel gezellig kan zijn. Op Curaçao vieren ze ook het Oktoberfest en Carnaval. Een feestje met de loco loco bus of een vlotfeest zijn zeker de moeite waard!

Uitstapjes
Curaçao kent veel mooie gebieden. Ga naar één van de talloze stranden bij het Westpunt, naar de Christoffelberg, de grotten van Hato of naar één van de koraalriffen en waan je even in een totaal andere wereld. Snorkelen en duiken zijn zeker aanraders op Curaçao. Daarnaast is het ook de moeite waard om een keer door de armere wijken te rijden. Doe dit wel overdag, want ’s avonds is het niet veilig.

Pas je aan door niet altijd uit eten te gaan en te gaan stappen, maar door Curaçao te leren kennen. De eettoko’s langs de weg zien er niet uitnodigend uit, maar bij binnenkomst ben je vrijwel meteen geaccepteerd en heb je voor zeven gulden (drie euro) heerlijk eten en een geweldige sfeer. Zeker als je een beetje Papiamentu (de volkstaal) spreekt.

Woonruimte
Veel stagiaires komen via Wereldstage aan huisvesting en aan een stage. Woonruimte voor stagiaires is geen probleem, er zijn veel Wereldstage studentenhuizen. Buiten deze huizen is het zonder Wereldstage ook gemakkelijk en tevens goedkoper om aan een woonruimte te komen.

Dit artikel is gescheven door Job Boers. Job liep voor 6 maanden stage bij de Curaçao Rugby Federation.