Fáilte go dtí DUBLIN!

“In Dublin’s fair city where the girls are so pretty”, waar de Guinness rijkelijk vloeit en waar U2 nog steeds op handen wordt gedragen.

odg_dublin2De stad
Het eiland Ierland bestaat uit twee landen: the Republic of Ireland (ook wel Ierland genoemd) en Northern Ireland, deel van het Verenigd Koninkrijk. Dublin is de hoofdstad van the Republic en met bijna een miljoen inwoners ook veruit de grootste stad in het land. De stad werd in 988 gesticht door de Vikingen en kent daardoor een rijke en boeiende geschiedenis. De bekendste universiteit van Dublin is Trinity College, maar University College Dublin (UCD) is met ruim 20.000 studenten de grootste universiteit van Ierland.

Dublin International
Aan UCD studeren ruim vijfduizend internationale studenten. Er zijn twee internationale societies, waarvan vooral ESN UCD Dublin erg actief is. Door de georganiseerde uitstapjes, kroegentochten en andere sociale evenementen, leer je heel veel andere internationale studenten kennen en maak je snel vrienden met wie je geweldige avonden beleeft.

Engels is de voertaal op de universiteit, maar voor de echte waaghalzen is er het Iers, ‘Gaeilge’. Voor internationale studenten zijn er speciale taalcursussen om Ierland’s eerste taal te leren. Daarnaast is het aan te raden om je in te schrijven bij een sportvereniging. Voor relatief weinig geld kun je lid worden en ontmoet je veel Ierse en internationale studenten.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_dublin1
Uitgaan in Dublin kan al vanaf tien uur ’s morgens, dan openen de pubs. De Ieren staan bekend om hun overmatig alcoholgebruik en dit laten ze graag zien. Wie het toch iets rustiger aan wil doen kan ook een paar uurtjes later binnenlopen. De pubs met traditional Irish music zijn vaak het leukst.

Temple Bar is het bekende uitgaansdistrict, maar vanwege de vele toeristen betaal je hier vaak net iets meer voor je bier. Je kunt beter naar één van de andere pubs in het centrum gaan. Een biertje is sowieso niet echt goedkoop in Dublin, je betaalt meestal rond de vijf euro. Hiervoor krijg je dan wel een echte Ierse pint (iets meer dan een halve liter). Voor de grote clubs ga je in Dublin naar Camden Street of Harcourt Street.

Uitstapjes
ESN organiseert per semester drie weekendjes weg naar verschillende steden op het eiland. Naast uitgaan en het bezichtigen van de steden, bezoek je op zo’n weekend ook verschillende hoogtepunten van de Ierse natuur, zoals de Cliffs of Moher en de Giant Causeway. Daarnaast kun je zelf ook het land verkennen door tripjes te maken in de prachtige natuur. Dit gaat het beste met één van de vele touroperators, want een auto huren onder de 25 jaar is in Ierland een duur grapje.

Woonruimte
In eerste instantie regelt de Ierse universiteit woonruimte voor je, die kost ongeveer zeshonderd euro per maand. Val je buiten de boot (zoals ik), dan moet je zelf op zoek naar een kamer. Dit gaat het beste door op verschillende verhuursites te reageren op kamers. De meeste kamers zijn ingericht met meubels, voor de kleine dingen biedt de Ikea altijd uitkomst. Wonen in Dublin is vrij prijzig, onder de vierhonderd euro per maand vind je bijna geen fatsoenlijke privékamer.

Dit artikel is geschreven door Lisa Jacobs. Zij studeerde een semester Human Geography aan University College Dublin, Ierland.