WELCOME TO DURHAM

Durham ligt in het noorden van Engeland, op twintig kilometer van Newcastle upon Tyne. De universiteit heeft een grote invloed op dit stadje: ongeveer de helft van de gebouwen in het centrum heeft iets met de universiteit te maken. Tijdens de college terms zie je op straat vrijwel alleen studenten.

odg_durham1De stad
Durham is gesticht in 995 en binnen honderd jaar werd er gestart met de bouw van de enorme kathedraal die nu nog steeds midden in de stad boven alles uitsteekt. Ook is er een kasteel uit de elfde eeuw te vinden waarin tegenwoordig studenten wonen. De rivier de Wear kronkelt door het stadje heen en er wordt veel op geroeid door studenten. Durham University is officieel gesticht in 1832 en is daarmee op Oxford en Cambridge na de oudste universiteit van het Verenigd Koninkrijk. De laatste jaren is Durham University standaard te vinden tussen de derde en zevende plaats in de ranglijsten voor de beste Britse universiteiten. De universiteit bestaat net als Oxford en Cambridge uit een aantal semi-onafhankelijke colleges, waar studenten wonen, eten, sporten en ontspannen.

Durham International
Ruim twintig procent van de studenten aan Durham University is internationaal. Veel buitenlanders komen hier hun gehele studie of een master doen, maar er is ook een levendige Erasmusclub te vinden. Als je er behoefte aan hebt, kun je iedere dag samen borrelen, dingen ondernemen of in de universiteitsbibliotheek samen studeren. Als je in Durham als student erkend wordt, kun je terecht komen in één van de zestien colleges.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan

Ieder college heeft zijn eigen collegebar. Deze barren zijn over het algemeen iedere dag open van zeven tot elf ’s avonds en zijn goedkoop vergeleken met commerciële kroegen. In de stad zelf zijn ook een aantal (studenten)barren te vinden, waaronder de Varsity, Lloyds No1 en de New Inn. Voor het echte werk ligt Newcastle upon Tyne op een steenworp afstand.

Uitstapjesodg_durham2
Durham heeft een treinstation met directe verbindingen naar onder andere Newcastle upon Tyne (15 min), York (45 min) en Londen (3 uur). Buiten deze levendige steden ligt het strand op ongeveer twintig kilometer afstand en zijn er een aantal kastelen en nationale parken in de buurt.

Woonruimte
De meeste studenten komen terecht in colleges. Je betaalt dan een vast bedrag per half of heel jaar en dat is dan inclusief drie maaltijden per dag. De prijzen op de particuliere markt zijn veelal vergelijkbaar of lager dan in Nijmegen. Verhuur gaat via bureautjes, die adverteren op een paar grote websites. Deze zijn gemakkelijk te vinden via Google.


Dit artikel is geschreven door Sander Groenen. Hij liep zes maanden stage op het Chemistry Department van Durham University, Durham en woonde in Newcastle upon Tyne, beiden Verenigd Koninkrijk.