BENVENUTO A FIRENZE!

Bella Italia, bella Toscana, bella Firenze! Het “hart van Toscane” is bezongen door de grootste artiesten, staat bekend om haar eten en de heerlijk Italiaanse sfeer op straat. Eenmaal geweest? Dan wil je absoluut nooit meer weg!

odg_firenze1De stad
Florence is met 368.000 inwoners de grootste stad van Toscane. Waar ze deze 368.000 mensen laten is een goede vraag, want het stadshart van Florence is helemaal niet zo groot. Gelukkig wel bruisend: overal in de stad zijn pleintjes met barretjes en restaurantjes. Voor een espresso moet je echter niet op het Piazza della Repubblica zijn, waar de koffie zo’n acht euro kost, maar gewoon rondom het station. De stad is een regelrecht openluchtmuseum met prachtige gebouwen, de beroemde Ponte Vecchio en met het mooiste uitkijkpunt van misschien wel heel Italië.

Firenze Internazionale
Ik heb in Florence stage gelopen, dus ik weet niet bijster veel van het campusleven etc. Echter weet ik wel dat Florence een echte studentenstad is, met een scala aan opleidingen en faculteiten. Er worden in de stad vaak Italiaanse avonden georganiseerd, waar de Duitsers en Amerikanen, die voornamelijk in de stad bivakkeren, gretig gebruik van maken.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Er moet lekker en goed gegeten worden! En dat is in Florence meer dan mogelijk. Als je in een leuke trattoria, beetje buiten het centrum, hebt gegeten, loop je door naar het Piazza Santo Spirito. Dit pleintje en dito wijkje staan ramvol met barren en clubs waar de locals graag hun drankjes drinken en tot in de vroege uurtjes door gaan met feesten.

De volgende ochtend geen eieren met spek om de kater weg te werken, maar gewoon naar een barretje lopen en een espresso met een cornetto (croissant gevuld met jam, chocola, o.i.d.) bestellen. Dit doet namelijk iedere Italiaan, met of zónder kater…

Uitstapjesodg_firenze2
Eerst moet je maar eens het oude centrum gaan ontdekken. Florence heeft genoeg te bieden voor een paar maanden. Dit kun je goed afwisselen met bezoekjes aan andere steden: het station Santa Maria Novella is een goede uitvalsbasis om naar steden als Bologna, Milaan, Pisa, Livorno en Rome te gaan. Ook kun je een scooter huren en door de Chianti-streek gaan toeren. Schroom niet om vooral veel wijnproeverijen af te gaan!

Woonruimte
Woonruimte kun je vinden via kijiji.it. Kijk ook eens op de website easystanza.it en Ebay. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erbij. Het is natuurlijk het meest relaxed om in het centrum te wonen, maar dan betaal je wel tussen de 500 en 600 euro per maand. In wijken buiten het centrum, bijvoorbeeld Novoli, zijn de prijzen een stuk lager. Pas op voor oplichters, maar zie niet iedere Italiaan als een oplichter!

Dit artikel is gescheven door Reinout Bosman. Hij liep gedurende 5 maanden stage in Florence, Italië.