BENVENUTO A FORLÌ

Italië, het land van pizza, pasta, gelato, caffè, gebronsde mannen en andere lekkernijen – het kan allemaal niet op. Ook in Forlì, een studentenstadje zo groot als Nijmegen, is het Italiaanse leven voelbaar.

odg_forli1De stad
Forlì staat niet bepaald bekend om haar prachtige gebouwen en heftige geschiedenis, maar dat maakt dit stadje niet minder geliefd onder de bevolking en de studenten. Net als Nijmegen is het kleinschalig, gezellig en ligt alles dicht bij elkaar in de buurt. Daarnaast is het ondanks de ligging – tussen Bologna en Rimini in – niet toeristisch en dat heeft zeker voordelen.
Het blijft wel Italië, de bureaucratie is erg pesterig. Een flinke portie geduld en kopieën van documenten op zak kunnen veel tijd schelen. Mensen haasten zich hier nooit en te laat komen bestaat niet: je spreekt immers af ‘rond’ een bepaalde tijd, niet ‘op’ een bepaalde tijd.

Forlì Internazionale
Koinè is de grootste organisatie hier die zich met de Erasmus studenten bezighoudt. Voor vijf euro krijg je een lidmaatschapskaart en daarmee kun je naar feestjes, kroegen en clubs. De stad is relatief klein en er zijn erg weinig Nederlandse studenten (ik ben de enige onder de buitenlandse studenten). Gelukkig spreken de meeste (internationale) studenten wel Engels en met een taalcursus Italiaans (aan te raden) kom je ook een heel eind. De universiteit van Forlì, een onderdeel van de Università di Bologna , hoort bij de top van Italië en dat trekt veel studenten, nationaal en internationaal.

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_forli2
Zodra alle colleges hier zijn begonnen komt het uitgaansleven in Forlì op gang. Er zijn een aantal barretjes waar regelmatig apperitivi worden georganiseerd, voordat je met z’n allen uitgaat. De donderdagavond is sowieso een zeer goede avond om de club in te duiken en op dinsdag en woensdag worden vaak (thema)feestjes georganiseerd in verschillende bars in de stad. Daarnaast kun je makkelijk uitgaan in Bologna of Rimini, twee grote steden die op een half uur afstand met de trein liggen. Daar kunnen ze ook wel een feestje bouwen!

Uitstapjes
Als niet-Italiaan word je hier niet opgelicht, dus als je de plekjes kent zijn de drankjes redelijk betaalbaar en ook voor goede pizza hoef je je portemonnee niet binnenstebuiten te keren. Daarnaast krijg je bij de meeste (afhaal)restaurantjes 10 tot 20% korting op vertoon van je studentenkaart.
Qua locatie heeft Forlì een perfecte ligging, het heeft goede treinverbindingen. Op die manier is het makkelijk om dichtbijgelegen steden als Bologna, Florence, Venetië, Siena en Rimini te bezoeken. Ook het strand is binnen een half uur bereikt en San Marino ligt ook praktisch om de hoek. Stuk voor stuk de moeite waard!

Woonruimte
Kamers zijn hier niet echt schaars, er hangen zelfs aanplakbiljetten op muren in en om de faculteitsgebouwen van mensen die nog huisgenoten zoeken. Je hoeft dus niet per se voor vertrek huisvesting geregeld te hebben, tenzij je verzekerd wil zijn van een goed plekje in het centrum en een ‘singola’ (eenpersoonskamer). Dit wordt geregeld door Koinè, ze sturen je voor je vertrek via e-mail of Facebook een kaart en beschrijvingen van de huizen en kamers toe. Vrij provisorisch, maar het systeem werkt wel. De organisatie wordt gerund door studenten die allemaal verslaafd zijn aan Facebook en dus 24/7 online zijn om eventuele vragen te beantwoorden. De huurprijs ligt gemiddeld rond de 300 euro.

Dit artikel is geschreven door Anna van de Haar. Anna studeerde voor 5 maanden politicologie aan de Università di Bologna – Sede di Forlì, Italië.