WELKOM IN GENT!

België: het land van bier, wafels, chocolade en dat leuke taaltje. Dat zijn al genoeg redenen om er vijf maanden te studeren en als je dat ook nog eens in Gent doet is dat al helemaal fantastisch. Of zoals een Gentenaar tegen mij zei: ‘Ge zult ‘t hier vree wijs vinden!’

De stad2016-02-27 13.04.49
Gent is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen en telt ongeveer 250.000 inwoners.  Het decor van de stad bestaat uit grachten (ook wel leien genoemd, naar rivier de Leie), markten, kerken, een burcht en talloze eeuwenoude panden die nu dienen als kroegen en restaurantjes. Dat alles maakt Gent tot een heerlijke stad om door de te drentelen. Zo beland je regelmatig weer ergens in een leuk straatje en duikt het ene na het andere prachtige gebouw uit de hoek op. Gent wordt daarom – terecht – ook wel eens een openluchtmuseum genoemd, maar is gelukkig niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Antwerpen of Brugge. Natuurlijk zijn ook in Gent toeristen te vinden, met name in het historische centrum bij de Graslei (je weet wel, het plaatje dat je te zien krijgt als je ‘Gent’ intypt op Google). In de zomer is dit de ideale plek voor een picknick voor de Gentenaren (lees: studenten) zelf!

Studeren in Gent
Gent telt zo’n 70.000 studenten en is daarmee de grootste studentenstad van België. Ook bij Nederlanders is de stad erg in trek vanwege het lage collegegeld en de goedkope woningen. Maar wie denkt dat onze zuiderburen dezelfde cultuur delen (want ze spreken toch ook gewoon Nederlands?) heeft het goed mis. Belgen zijn heel vriendelijk, maar ook afwachtend en zullen daarom niet snel initiatief tonen. De studenten nemen hun studie ontzettend serieus en tijdens de examenperiode  zal je daarom weinig studenten op straat zien. Ook de weekenden zijn vrij rustig, want dan gaan alle studenten naar het ouderlijk huis. Gelukkig organiseert ESN Gent in het weekend veel activiteiten voor internationale studenten, dus je hoeft je zeker niet te vervelen!

Uitgaan

Naast de ontelbare gezellige bruine kroegen in de historische binnenstad  waar je terecht kunt voor een pintje of jeneverke, zijn er genoeg clubs om de voetjes van de vloer te doen. Het echte nachtleven van de Gentse studenten vindt plaats in de Overpoort (ook wel Toverpoort genoemd). Dit is een straat vol barretjes, clubs en cafés waar studenten hun laatste geld aan bier spenderen. Op donderdagavond wordt de straat afgesloten van verkeer omdat het dan zo druk is dat je over de koppen kunt lopen. Er hangt standaard een lucht van bier en friet en het wegdek is altijd versierd met scherven van bierglazen. Verbaas je ook niet als je er om 10 uur ’s ochtends nog iemand het café ziet uitrollen; een aantal cafés kent geen sluitingstijd.
gentMaar ook op cultureel gebied is er genoeg te beleven. Breng zeker een bezoekje aan de Oude Dokken. Deze bruisende plek aan het water wordt vaak gebruikt als podium voor concerten, films en kunst. Iets meer in het centrum gelegen ligt concerthal De Vooruit, zeg maar het Paradiso van België. Daarnaast is hier een theaterzaal en een café waar je heerlijk kunt eten. ’s Zomers gaat het dakterras open waar je onder het genot van een drankje kan genieten van het ondergaande Vlaamse zonnetje (Wie zegt dat je in Spanje moet zijn voor een zonnige Erasmus uitwisseling? 😉 ). En als je dan toch in de zomer in Gent bent, pik dan ook even de Gentse Feesten mee. 10 Dagen lang staat de stad  in het teken van muziek, dans, komedie, kunst, en – natuurlijk- bier.

 

Uitstapjes
Wellicht ben je door al dat bier inmiddels benieuwd geworden naar het productieproces ervan. Net buiten Gent ligt de bierbrouwerij van Delirium en het is zeker de moeite waard om deze te bezoeken. Als je geïnteresseerd bent in moderne kunst, is het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) een aanrader. Het museum toont onder andere werken uit de kunststromingen Popart en Cobra.
Vanuit Gent ben je binnen no-time in steden als Brussel, Antwerpen en Leuven. Uitwaaien aan het strand? Dat kan ook. Binnen een klein uur treinreizen sta je op het strand in Knokke of Oostende. Voor het luttele bedrag van 10 euro (retour!) kan je naar elke uithoek van België reizen.

Woonruimte
Een kamer (of op z’n Vlaams: “kot”) vinden in Gent is allesbehalve moeilijk. De universiteit biedt kamers aan in Studentenhomes waar je met een man of 20 een gang en keuken deelt. Hier wonen met name de internationale studenten. Je kunt ook gewoon particulier een kamer huren via deze site. Hier bieden studenten die zelf ook op Erasmusuitwisseling gaan hun kamer te huur aan. Ideaal, want ze zoeken voor (ongeveer) dezelfde periode een onderhuurder én de kamers worden bijna allemaal gemeubileerd aangeboden. Binnen een week had ik op deze manier mijn kamer geregeld. Als je het eerste semester vertrekt naar Gent is het ook mogelijk een kamer te vinden door simpelweg door de Gentse studentenbuurt te lopen. In de zomer worden namelijk veel kamers opnieuw verhuurd door de huisbaas. Aan de ramen en deuren hangen dan briefjes met het nummer van de huisbaas. Geef hem een belletje, hij komt langs en laat je de kamer zien. Tevreden? Gefeliciteerd, het kot is van jou.

Loes Pustjens deed een minor communicatiewetenschap aan Universiteit Gent.