WELCOME TO GLASGOW

In Glasgow krijg je niet alleen les in één van de oudste en indrukwekkendste gebouwen van de gehele stad, maar ook pinten naar Schotse maatstaven: tot het randje vol. De bibliotheek is langer open dan de gemiddelde pub en een Mars gaat hier rustig in de frituur.

odg_glasgow1De stad
Glasgow is de grootste stad van Schotland en was eeuwenlang als industriecentrum noodzakelijk om het Britse imperium in stand te kunnen houden. Totaal anders dan het toeristische en middeleeuws uitziende Edinburgh. Er is geen doedelzak, kilt of koe te zien, maar een moderne stad met een universiteitsgebouw dat rechtstreeks afkomstig lijkt te zijn uit de Harry Potter films.

Volgens alle toeristenboekjes is Glasgow na Londen de beste plek om te shoppen in Groot-Brittannië. Fietsen hier is een echte sport en geen transportmethode en aan de vette eetgewoontes moet je soms behoorlijk wennen.

Glasgow International
De Internationale Studenten Vereniging in Glasgow is erg actief en ook erg groot. Maar liefst 10% van de studenten aan de universiteit is namelijk internationaal en daardoor staat er elke dag wel een activiteit op het programma. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan organiseren de andere studentenorganisaties ook nog vaak feesten of pubavonden, net als de vele clubs.

De Schotten laten op deze manier goed zien waar ze goed in zijn: veel feesten en drinken. Er wordt voornamelijk Guinness, whiskey, cider of een van de Schotse bieren gedronken. Apart is dat je na 22:00 geen alcohol meer op een terrasje mag drinken en dat om middernacht de pubs al sluiten. De echte Schotse drinkers zie je tegen die tijd echter toch al zwierend door de straten lopen. De echte party animals kunnen nog naar een club of de bibliotheek gaan. Deze sluiten namelijk pas om 02:00.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Een kleine schok is de manier waarop de Schotse dames zich kleden met uitgaan. Wees voorbereid op de meters make-up en rokjes die vaak korter zijn dan de hakken van tien centimeter waar ze op lopen. Al met al zijn ze dus een hele verschijning, al is dit niet altijd even positief. Daarnaast loopt een echte Schot altijd zonder jas naar de club, zelfs wanneer ik van de kou stond te klappertanden.

Uitstapjes
Glasgow heeft een groot sportcentrum, met zwembad en sauna, waar je elke dag van de week terecht kunt met een lidmaatschap van slechts veertig pond per jaar. Overdag is er altijd wel wat cultureels te doen door de vele gratis musea, concertvoorstellingen, voetbalwedstrijden of een activiteit in één van de grote parken.

Je kunt je historisch hart hier heerlijk ophalen, door de vele historische plaatsen die er in de buurt liggen. Daarnaast is het ook geweldig om door de bergen te lopen om zo ook nog iets van de overweldigende Schotse natuur mee te krijgen.

Woonruimteodg_glasgow2
De meeste uitwisselingsstudenten boeken voor de eerste week een hostel en vinden ter plekke via Gumtree.com (een soort Engelse Marktplaats) een kamer. Reken op zo’n vierhonderd pond per maand, inclusief. Een woonruimte in Glasgow is redelijk makkelijk te vinden, er heerst geen kamertekort. Als je een jaar of langer blijft, kun je een kamer krijgen vanuit de universiteit. Deze kamers zijn echter kwalitatief vaak minder goed, terwijl ze hetzelfde kosten.

Dit artikel is geschreven door Tim Riswick. Hij studeerde voor 6 maanden Geschiedenis aan de University of Glasgow, Schotland.