¡BIENVENIDO A GRANADA!

Granada, daar waar Spanje nog écht Spaans is, zonder een overschot aan op toeristen azende ondernemingen zoals Friet van Piet en andere kansloze bedrijfjes aan de Spaanse costa. De zogeheten mañana-mañana-cultuur is erg aangenaam tot het moment waarop de relaxte mentaliteit die garant staat voor een zorgeloos leven doorslaat in een irritatie wekkende luiheid. Maar gelukkig maakt de cultuur, de natuur, het klimaat en de keuken heel veel goed.

odg_granada1De stad
Granada is tot dusver de enige plaats in Spanje waar je overal, maar dan ook écht overal, gratis tapas bij je drankje geserveerd krijgt. En nee, daarmee bedoelen we niet een kommetje nootjes of een schaaltje olijven, maar een complete hamburger of een rijk gevulde taco. In andere Spaanse plaatsen waar je tapas krijgt, betaal je daar een paar euro voor, in Granada is écht alles inclusief.

Hier heb je voor een avondje uit eten aan zes euro genoeg. Aan te raden zijn Babel en Poë, twee internationaal getinte, cultureel ingerichte tapasbarretjes in het centrum. Voor grotere porties is het
aan te raden om naar een willekeurig tapasbarretje buiten het centrum te gaan, waar de kwaliteit plaats maakt voor kwantiteit. Plaza de Toros ligt net buiten het centrum en het wemelt er van de eettentjes met flinke porties gratis tapas.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_granada2
Granada kent drie grote discotheken. Mae West, gelegen in een winkelcentrum, Granada Diez, gebouwd in een oud theater midden in de stad en El Camborio, in het Albaycín. De dames komen overal gratis binnen tot een uur of twee en de heren mogen altijd een bedrag van minimaal zeven euro neertellen. Heb je meer zin in rustige entreevrije lokale barretjes, bezoek dan de straat Pedro Antonio, waar het stikt van de drink- en eettentjes.

Uitstapjes
Een rijke geschiedenis met veel Arabische invloeden heeft ervoor gezorgd dat de twee hoogtepunten van de stad (figuurlijk en letterlijk vanwege het feit dat dit de hoogstgelegen punten zijn van Granada) van Arabische afkomst zijn: het Alhambra en het Albaycín.

Het Alhambra is een immens Moors bouwwerk daterend uit de late Middeleeuwen, waarvoor je minstens drie uur nodig hebt om de burcht, twee paleizen en de grotesque paleistuinen te bezichtigen. Het Albaycín is de van oorsprong Arabische wijk –vol met overheerlijke theehuizen– van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het Alhambra en de daarachter gelegen Sierra Nevada: de hoogstgelegen bergketen van Spanje (3300m+). Het gebergte is gemakkelijk te bereiken en zeker de moeite waard voor een bergwandeling (zomer) of om te skiën (wintermaanden).

Woonruimte
Granada heeft een overschot aan advertenties voor huisvesting, dus zeg niet meteen bij de eerste de beste optie ja, want er liggen betere en goedkopere aanbiedinkjes op de loer. Let wel goed op als je van te voren een borg moet betalen als je bij Spanjaarden intrekt: vaak maken ze een contract zonder je daarover te informeren, waardoor je tot een door hun gekozen datum moet blijven. Mocht je al eerder weg willen gaan en dus niet voor een laatste maand willen betalen, houden ze jouw borg. Mocht je later weg willen, mag je op zoek naar een hostel. Dus het is aan te raden om een kamer te zoeken in een appartement dat ook door andere internationale studenten wordt bewoond!

Dit artikel is geschreven door Richard Janssen. Hij studeerde in 2012 vijf maanden Romaanse Taal en Cultuur aan de Universidad de Granada, Spanje.