BIENVENUE À GRENOBLE

Du vin, du pain et du boursin is waarschijnlijk het eerste dat veel mensen te binnen schiet wanneer ze denken aan Frankrijk. Grenoble is wat dat betreft een stad die prima voldoet aan het Franse stereotype.

odg_grenoble1De stad
In een schitterende vallei, omringd door heuvels en bergketens en doorkruist door twee rivieren, ligt Grenoble, wellicht het meest bekend om alle activiteiten die in de prachtige omgeving kunt doen. Van skiën tot mountainbiken, alles is er mogelijk. Met ongeveer 160.000 inwoners, bijna 600.000 als je de buitenwijken meetelt, is Grenoble slechts de 16e stad van Frankrijk. Tien procent is echter student, dus er is altijd wel wat te doen!

De stad voelt qua grootte en sfeer een beetje als het oude vertrouwde Nijmegen, maar dan op zijn Frans. Dat merk je vooral in de mentaliteit van de mensen, het weer en de complete chaos in het verkeer. Overigens wel met een ‘Nederlands’ tintje, gezien de vele fietspaden en de perfect werkende tramlijnen!

Grenoble International
Grenoble is erg populair onder internationale studenten. Van over de hele wereld komen ze, meestal voor een jaar, naar Grenoble om aan een van de universiteiten of ‘Grandes Écoles’ te studeren. Eenmaal aangekomen zul je merken dat elke studie haar zijn eigen organisatie heeft om internationale studenten op te vangen en allerlei excursies en feesten te organiseren. Daarnaast is er een overkoepelende studentenorganisatie die elke week in een andere kroeg of bar ‘integratie’ feesten organiseert. Zeker de moeite waard om andere Erasmus studenten te leren kennen!

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_grenoble2
In Grenoble zijn ontzettend veel bars en cafés waar je prima uit kunt gaan voor een degelijke prijs. De uitgaanscultuur is wel anders dan we in Nederland gewend zijn. Men gaat tegen een uur of negen/ tien al richting de bar om na sluitingstijd rond twee uur weer naar huis te zwalken. Voor de echte diehards zijn er echter ook genoeg clubs waar je ouderwets tot 6 uur door kunt gaan. Aanraders zijn de “Irish” pubs O’Callaghans en Bukhana, waar je altijd internationals kunt treffen of onder het genot van een pint sport kunt kijken, bar Saxo en de club Le Vieux Manoir.

Uitstapjes
Wat betreft uitstapjes kun je het denk ik niet beter treffen dan in Grenoble. De Alpen, de Vercors, la Grande Chartreuse, de mooiste kleine dorpjes maar ook een grote stad als Lyon, liggen allemaal om de hoek. In de zomer betekent dat fantastische wandelingen, fietsen, canyoning of gewoon lekker chillen in het park. ’s Winters kun je wintersporten zoveel je maar wilt. Met de trein ben je ook zo in Genève of Milaan!

Woonruimte
Via de organisatie CROUS, een beetje zoals de SSHN, krijg je als internationale student altijd een kamer aangeboden. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten kamers. De prijzen zijn echter best flink en op enkele complexen na zijn de woonruimtes niet geweldig! Ze liggen vaak in buitenwijken of boven op de berg en de kamers zijn erg smerig. Probeer zelf een kamer te vinden via internet, voor je het weet beland je in een appartement midden in het centrum met drie lieftallige Françaises!

Dit artikel is geschreven door Ries Peters. Ries studeerde voor 10 maanden Politicologie aan het Institut d’Études Politiques in Grenoble, Frankrijk.