歡迎來到台灣! / WELKOM IN TAIWAN!

Azië wordt altijd een beetje vergeten als men naar een uitwisselingsland zoekt, maar waarom zou je niet eens een totaal andere cultuur opzoeken? Als je terugkomt hoor je misschien “Thailand was het toch? Hoe waren deladyboys?”, maar Taiwan is een schitterend land met erg veel mogelijkheden!

odg_hsinchu1De stad
Taiwan is even groot als Nederland en dus erg makkelijk te bereizen. Taipei, Taiwan’s grootste stad en ook echt een wereldstad, ligt op een uurtje rijden met de bus (of tien minuten met de übermoderne hoge snelheidstrein) van de stad waar de National Chiao Tung University (NCTU) zich bevindt: Hsinchu (uit te spreken als iets van: Sin-tsjoeh).

Hsinchu is een grote stad, maar het heeft niet dezelfde allure als Taipei. Dit maakt een doordeweekse avond stappen in Hsinchu echter mogelijk. Het weekend kun je namelijk beter reserveren voor tripjes in het land of feesten in de gigantische discotheken van Taipei!

Hsinchu International
Zoals veel in Taiwan, zijn de campus en de opzet van de universiteit geïnspireerd op de Verenigde Staten. Eén grote campus en zogeheten dorms: je kamer uitlopen en binnen driehonderd meter bij je lokaal zijn is een hele ervaring. De gebouwen gaan van hypermodern (de computer-nerds) tot heel veel minder modern (de arme alfa’s). De campus is erg groen en er heerst toch een groepsgevoel, doordat alles zo geconcentreerd is.

NCTU staat bekend als de universiteit die CEO’s en technici levert aan HTC en Acer, en hoort bij de top van de wereld. De niet-computer faculteiten zijn de op één na beste van Taiwan en daarom wat minder prestigieus. Studenten in Taiwan en dus ook aan de NCTU zijn erg serieus: ze doen goed hun best en zijn soms wat verlegen met hun Engels. Maar je bent al lang blij als er iemand is die Engels praat, want buiten Taipei en de campus zijn er vrij weinig mensen die je vragen durven te beantwoorden!

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_hsinchu2
Uitgaan doe je met de taxi, voor vijf euro heb je een ritje naar de club en met een stel mooie blauwe ogen kun je ook nog die taxi met zijn vijven delen. Eigenlijk krijg je vrij veel gedaan met een Europees uiterlijk, maak er ook gebruik van! Bars zijn vaak gratis (al is bier is wel duur) en als ze niet gratis zijn, is dat vaak wel te regelen. Ook zijn er veel all inclusive bars, voor tien euro of minder kun je dan als man onbeperkt drinken. Vrouwen drinken nog goedkoper…

Uitstapjes
Hsinchu heeft een dierentuin, goede busverbindingen en is aangesloten op het netwerk van de hogesnelheidstrein. Taiwan heeft prachtige natuur, van bossen tot strand (waar het bijna het hele jaar door lekker weer is) en je kunt er vanalles doen. Zo kun je hiken op prachtige plekken en op hoge bergen. De Taroko Gorge is niet te missen! De vele tempels in oude steden en nightmarkets waar je van alles eet (en van de helft niet wilt weten wat je eet) zijn geweldige ervaringen.

Woonruimte
Voor een dorm voor vijf maanden betaal je zo’n €160, dus dat is spotgoedkoop! En als je een beetje economisch leeft (oftewel niet als een vakantieganger), dan is Taiwan erg goedkoop! Je kunt ook net naast de campus een appartement nemen met andere internationale studenten. Dit kost je wel even wat zoekwerk (gebruik hiervoor je Taiwanese Buddies, die helpen graag!) en kost je rond de €160 per maand.

Dit artikel is gescheven door Luuk Joling. Hij studeerde voor 6 maanden Geschiedenis aan de National Chiao Tung University in Hsinchu, Taiwan.