WILKOMMEN IN JENA!

“Oh, ga je studeren in het buitenland? Leuk! Waar ga je heen?”
“Ik ga naar Jena, dat ligt in het oosten van Duitsland.”
“JENA? Ligt dat in Duitsland? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord”.

Dit was de reactie die ik altijd kreeg, als ik vertelde dat ik ging studeren in Duitsland. Niemand wist waar Jena ligt en dat geldt niet alleen voor Nederlanders. Ook veel Duitsers die in het westen van het land wonen kennen de stad niet. Toch is het de perfecte stad voor vooral een heel ‘chill’ buitenlandverblijf.

De stadJena1

Jena is een relatief kleine stad, met volgens Wikipedia iets meer dan 107.000 inwoners en ligt in het Bundesland Thüringen. Met de auto ben je in een goed uur in Leipzig en met anderhalf uur in Dresden. Wanneer je twintig minuutjes met de trein gaat, kom je al in Weimar, een stad die vooral bekend is vanwege haar geschiedenis: Goethe kwam hier vandaan en hoewel Schiller (naar wie de universiteit vernoemd is) uit Jena kwam, was hij ook veel in Weimar te vinden.

Het hoofdgebouw van de universiteit, waar vrijwel alle internationale studenten hun studie volgen, bevindt zich midden in het centrum. Het centrum zelf is niet zo groot, maar wel ontzettend gezellig! Bijna alle winkels bevinden zich in een overdekt winkelcentrum. In het centrum heb je ‘Goethe Galerie’ en het ‘Neue Mitte’. Het hart van het ‘Neue Mitte’ is de  Jentower, wat  in de loop der jaren is uitgegroeid tot het boegbeeld van de stad. Voor drie euro kun je helemaal bovenaan in de toren komen voor een supermooi uitzicht over de stad.

Jena  International

Als internationale student zit je in Jena helemaal op je plek. Hoe veel internationale studenten er precies zijn per semester durf ik niet te zeggen, maar in het hoofdgebouw zie je er in ieder geval erg veel. Het internationale bureau is erg behulpzaam en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat al het administratieve gedoe, dat helaas ook bij studeren in het buitenland komt kijken.

De Erasmusorganisatie ESN is enorm actief en vooral in de eerste weken van mijn verblijf ben ik overspoeld met foldertjes en Facebookberichten over de activiteiten die georganiseerd werden. Af en toe ontbreekt het ESN nog wel eens aan het inzicht over het duidelijk berichten over de activiteiten, maar over het algemeen gaat alles goed en zijn ze goed bereikbaar. Wat ik zelf erg leuk vond was dat er in de eerste twee weken een ‘Kennenlern- Wochenende’ georganiseerd werd, waardoor je snel veel mensen kunt leren kennen. Met een deel van de groep die hierheen ging, kregen we later echt een vriendengroep en met deze groep heb ik een heleboel leuke dingen meegemaakt!

Je moet hierheen, want:

UitgaanJena2

Het uitgaan in Jena is zeker niet hetzelfde als in Nijmegen. Eerlijk gezegd viel de sfeer en de muziek bij feestjes me altijd een beetje tegen. Er wordt vooral techno gedraaid en de dj’s zijn niet zo goed als hier, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.  Natuurlijk zijn er ook gezellige plekken waar je een goed feestje kunt vieren, zoals de ‘Rosenkeller’ en ‘Villa am Paradies’ (ook wel bekend als Adam & Eva Club). Vooral deze laatste is een heel mooie club, waar één keer in de zo veel tijd een feest met enige klasse wordt georganiseerd.

In het centrum zijn veel terrasjes waar je heerlijk kunt eten en drinken voor een hele goede prijs. De terrassen zitten bij mooi weer dan ook de hele dag vol, wat zorgt voor een gezellige en relaxte sfeer. Van de ‘Punktlichkeit’, waar de Duitsers toch om wel bekend staan, is dan niks meer te bekennen.

Uitstapjes

Jena heeft geen prachtige musea of andere grote cultuurtrekkers, maar toch is er heel veel te zien! Carl Zeiss is met zijn lenzen een belangrijk iemand voor de stad geweest. Het Carl Zeiss Planetarium is daarom ook de moeite waard om te bezoeken. In het enorme Paradiespark wordt vaak gebarbecued of gepicknickt. Er zijn een aantal hoge punten waar je een prachtig uitzicht door de stad hebt, veel mooie wandelroutes naartoe leiden en ook waar je heerlijk wat kunt gaan drinken of picknicken.

Daarnaast verzorgt ESN ook veel uitstapjes naar andere steden, zoals Weimar, Erfurt (lekker dichtbij en erg goed voor een dagje shoppen!), Eisenach, Gera, Leipzig en Hamburg. Wat er zoal tijdens die uitstapjes gedaan wordt? Denk aan kanoën, het bezoeken van bierbeurzen, kastelen, theater, klimmen in een ‘Kletterwald’,  internationale ESN ontmoetingen, picknicks en kroegentochten.

Een dagje erop uitgaan op eigen initiatief is ook zeker geen slecht idee, want in het zomersemester zijn er veel voorjaarsmarkten en festivals in de buurt.

Als je buiten Thüringen wilt reizen, kun je het beste even bij de Deutsche Bahn informeren naar een goedkoop combi/groepsticket. Met deze tickets kun je alleen met regionale treinen reizen en niet met de snelle ICE’s, maar het scheelt je wel een hoop eurootjes. Met bussen van ‘Mein Fernbus en ‘Berlinlinien Bus’ kun je erg goedkoop naar grote stede reizen. Zo ben ik voor 28 euro heen en terug naar Berlijn geweest. De reis duurde ongeveer drie uur en dat is zeker goed te doen voor een mooi weekendje!

Woonruimte

Via studentenwerk kun je jezelf een aantal maanden voordat het semester begint al inschrijven voor een kamer. Je kunt je voorkeuren in een top drie aangeven en meestal krijg je één van die drie keuzes toegewezen. Ik had het enorm goed getroffen. Mijn kamer was dertien vierkante meter, gemeubileerd en lag op vijf minuutjes loopafstand van het station, tien minuutjes loopafstand van het centrum en vijftien minuutjes van de universiteit. Voor deze ideale kamer betaalde ik maar tweehonderd euro, inclusief internetverbinding. Een fiets heb ik dan ook niet nodig gehad. Wil je toch een fiets aanschaffen? Huur of koop dan een tweedehands mountainbike, want het kan nog wel eens zijn dat je op een aardige heuvel komt te wonen.

In Jena-Lobeda zitten ook veel internationale studenten op kamers. Lobeda is een soort kleine voorstad van Jena, dat eerder een zelfstandig dorp was. Om bij de universiteit te komen, moet je dan wel 25 minuten met de tram, maar door de THOSKA (een kaart van de universiteit) kun je in heel Thüringen vrij reizen en hoef je je geen zorgen te maken om vervoerskosten.

Milou de Kleijn studeerde vier maanden Bedrijfscommunicatie aan de Friedrich-Schiller-Universtität in Jena.