VILKOMMEN TIL KOBENHAVN

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en telt iets meer dan 500.000 inwoners. Kopenhagen klinkt misschien minder fabulous dan miljoenensteden als Parijs en Londen, maar niks is minder waar. Kopenhagen is een mooie en levendige stad.

odg_kopenhagen1De stad
De Denen zijn een erg open en gelukkig volk en daar hebben ze alle reden toe. Kopenhagen is een prachtige stad, met veel grote parken en een stadscentrum vol felgekleurde, schattige huisjes. Daarnaast is het ook een moderne stad, met eigentijdse gebouwen en een perfect werkend openbaar vervoer. De cultuur lijkt redelijk op die in Nederland, zo is ook hier de fiets het belangrijkste vervoersmiddel. En je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs van de taal kun je best wat maken. Er is eigenlijk maar een klein minpuntje: alles is peperduur!

Kopenhagen International
Kopenhagen kent twee universiteiten. Ten eerste de University of Copenhagen.  Met meer dan 37.000 studenten is dit de grootste universiteit van Denemarken. Studenten met een management- of economische studie komen echter terecht op de andere, de Copenhagen Business School (CBS). CBS heeft elk jaar meer dan duizend uitwisselingsstudenten en nog eens tegen de tweeduizend fulltime internationale studenten.

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_kopenhagen2
Als student aan de CBS ontkom je er niet aan om minstens één keer op donderdagavond naar universiteitscafé Nexus te gaan. Het café plus aangrenzende hal worden omgetoverd tot een ware club. Mocht je de volgende dag nog energie over hebben, ga dan op vrijdagavond naar het stadscentrum of Nørrebro (een wijk van Kopenhagen). Hier vind je vele leuke barretjes en clubs. Houdt er wel rekening mee dat een stapavondje flink in je budget kan hakken. Voor een biertje betaal je al snel zo’n vijftig kronen. Dit is zo’n zeven euro.

Uitstapjes
Kopenhagen zelf heeft vele bezienswaardigheden. De populairste is ongetwijfeld Nyhavn, een oude haven met schitterende gekleurde pandjes. Tegewoordig zijn hier vooral restaurants en barretjes in gevestigd. Dan is er nog de kleine zeemeermin, een standbeeld dat refereert aan het bekende sprookje van de Deen H.C. Andersen. Ook Strøget, de langste verkeersvrije winkelstraat van Europa, is een bezoekje waard.

Voor uitstapjes buiten Kopenhagen is het aan te raden een keer de trein naar Malmö (Zweden) te nemen. Na een treinreis van zo’n 30 minuten kom je aan in hartje Malmö. Het stadscentrum is niet groot, maar wel erg gezellig. Een bekend bouwwerk van de stad is de ‘Turning Torso’. Eén blik op een foto en je weet waarom dit gebouw zo heet.

CBS zelf organiseert ook nog twee uitstapjes voor internationale studenten. De eerste is een weekendtrip naar Berlijn, per bus. De tweede is een weekend naar Oslo met een cruiseschip.

Woonruimte
In Kopenhagen is er een tekort aan studentenhuisvesting. CBS heeft zelf een aantal studentenkamers (die overigens goed zijn), maar lang niet genoeg om alle studenten onder te brengen. Zorg daarom dat je voor vertrek een kamer hebt geregeld, anders kun je zo voor lange tijd in een hostel belanden. Als maandelijkse huurprijs moet je denken aan 3500 tot 4000 kronen, zo’n 500 tot 580 euro.

Dit artikel is geschreven door Laura de Theije. Laura studeerde voor 4 maanden Bedrijfskunde aan de Copenhagen Business School, Denemarken.