Vítejte do Krakova!

Krakau, voorheen de hoofdstad van Polen en een van de weinigen die níét is platgebombardeerd in de tweede wereldoorlog. De laatste jaren staat het telkens hoog in de top 10 van steden die je moet bezoeken in Europa, wat niet zonder reden is als je het mij vraagt. Waarom is Krakau dan zo geweldig? Het blijft tenslotte het Oostblok en zal wel grijs en kil zijn hoor ik je denken, precies zoals ik er ook over dacht voor ik vertrok. Niets is echter minder waar en ik zal je hier onder een aantal redenen geven waarom Krakau meer dan de moeite waard is.

Goedkoop
Allereerst is Krakau (zoals je misschien al verwacht had) enorm goedkoop. Elke dag uit eten gaan is dan ook niet iets ongewoons onder de buitenlandse studenten. Een halve liter bier is een ‘normaal’ biertje en ook voor wodka hoef je alles behalve rijk te zijn. Dit is natuurlijk niet onbelangrijk voor een student.

De stadkrakau-centrum
Krakau is dus een van de weinige steden die nog overeind staat na de tweede wereldoorlog. Daarom staat de kleine,
gezellige binnenstad vol met oude gebouwen wat voor een warm gevoel zorgt. Wat betreft omvang, aantal kroegen/discotheken en gezelligheid is het erg vergelijkbaar met Nijmegen.
In het hartje van de binnenstad is een groot markplein, Rynek Glowny, omsingeld door tientallen cafés en eettentjes. In het midden van Rynek Glowny vind je de Lakenhal waar je doorheen kunt lopen en kleine tentjes vindt met allerlei ambachten. Onmisbaar op het plein is de grote kerk met haar schitterende interieur.
Vanuit het marktplein kun je aan welke kant maar ook een klein straatje kiezen, waar je opnieuw tegen schitterende gebouwen, leuke cafés, gezellige eettentjes en discotheken aanloopt. Voor je het weet loop je overal voorbij, omdat de meeste uitgaansgelegenheden onder de grond liggen en je eerst een trapje afgaat voor je op je plaats van bestemming bent. Als je de straatjes uitloopt zul je overal tegen een ‘tuinband’ aanlopen, omdat het centrum van Krakau is omringd met een soort park.

auschwitzUitstapjes
Naast de binnenstad heeft Krakau nog veel meer dingen te bieden zoals de Joodse buurt, de Wawelburcht aan de Wisla en een blijvende luchtballon waardoor je de volledige stad kunt bekijken. Krakau biedt zogenaamde ‘free walking tours’ aan, welke door vrijwilligers gegeven worden. Aan het einde van de rondleiding wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd, waardoor je zelf kunt bepalen wat je de rondleiding waard vond. In mijn ervaring krijg je uitgebreide informatie tijdens deze rondleidingen en zijn ze zeker de moeite waard.
Voor de echte geschiedenisliefhebbers is het daarnaast zeker de moeite waard om naar Auschwitz-Birkenau te gaan. Ook heeft Krakau een zoutmijn en kun je er de Schindlersfactory (bekend van de film Schinder’s List) bekijken. Deze uitstapjes kun je makkelijk boeken in het centrum van Krakau, waar ze zowel het vervoer als de rondleidingen voor je zullen regelen.

Erasmus Student Network

Voordat ik naar Krakau vertrok werd er via de mail contact opgenomen door het Erasmus Student Network (ESN). Ik kon me aanmelden op een Facebookpagina en ik kreeg een contactpersoon waarmee ik altijd contact op mocht nemen wat ik erg handig vond.
Ook tijdens mijn verblijf in Krakau heb ik erg veel aan ESN gehad. Ze organiseerden een introductie en elke week was er wel weer een leuk evenement op een nieuwe locatie, waardoor je veel verschillende studenten van verschillende nationaliteiten ontmoet en allerlei bars en discotheken ontdekt. Ook organiseren ze een aantal trips naar steden in andere landen. Voor sommige trips werd van te voren gestemd waar de meeste studenten heen wilden en vervolgens werd de volledige trip voor je georganiseerd.
Naast alles wat ESN organiseerde kon ik ook altijd bij hen terecht voor bijvoorbeeld vragen over het openbaar vervoer en huisvesting.

Studentenstad
Wat mij tenslotte erg opviel is dat Krakau erg ‘jong’ is. Er lopen veel jongeren en studenten rond, wat ervoor zorgt dat Krakau niet alleen een mooie stad is met een geschiedenis, maar ook een jeugdige sfeer heeft met een geweldig nachtleven.
Natuurlijk heb ik nog lang niet alles kunnen benoemen wat Krakau te bieden heeft, daarvoor zul je het zelf moeten gaan beleven! Na zdrowie!

Dit artikel is geschreven door Tess Verhees. Zij deed een minor communicatiewetenschap aan Jagiellonian University in Krakau.