WELCOME TO LAWRENCE

Het pittoreske stadje Lawrence in Kansas in de Verenigde Staten is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een buitenlandverblijf. Toch heeft dit kleine dorpje ontzettend veel charme, een prachtige campus en een uitstekende universiteit.

odg_lawrence1De stad
Lawrence is een klein links bolwerk midden in de conservatieve staat Kansas. Waar Kansas bekend staat om zijn rednecks en pro-life aanhangers, zijn de meeste studenten in Lawrence trotse Obama- stemmers. Lawrence staat bekend om zijn knusse, typisch Amerikaanse karakter en heeft nog een authentiek centrum met veel zelfstandige winkeliers en gezellige kroegjes. Vanaf de universiteit is het ongeveer een half uurtje lopen naar het centrum, vijf minuten met de auto. Fietsen is, zoals in veel Amerikaanse steden, bijna geen optie.

Lawrence International
Voor alle buitenlandse studenten wordt er het ‘’You at KU’’ programma georganiseerd. Tijdens die week leer je van alles over je nieuwe verblijfplaats en is er ook tijd voor lekker eten (voornamelijk fast food) en ontspanning. Ook kan je meedoen met het KU exchange friends project, waarbij je gelinkt wordt aan een Amerikaanse student(e).

In Lawrence kan je prima opgaan in de Amerikanen. De Kansians zijn vaak open en hartelijk en vinden ze het heel bijzonder om iemand uit Nederland te ontmoeten.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_lawrence2
Op woensdagavond is studentenbar The Hawk een must. Tijdens de befaamde dollar night kosten alle shotjes, biertjes, sterke drank en zelfs cocktails maar 1 dollar (ongeveer 80 eurocent). In het weekend is The Cave een gave club om te dansen. Bij bierbrouwerij Free State kan je terecht voor een heerlijk speciaalbiertje.

Omdat je pas vanaf je 21ste mag drinken in Amerika zijn er twee alternatieven; een fake ID kaart of het geven van huisfeestjes. Voor alle meiden is het ook zeker een aanrader een frat party bij te wonen. Een frat is de Amerikaanse equivalent van een herendispuut, zij wonen in de mooiste huizen rondom de campus en geven daar vette feesten. Helaas laten de jaloerse jongens meestal alleen maar meiden binnen bij hun feesten. Only in America…

Uitstapjes
In de omgeving van Lawrence is helaas weinig te beleven. De dichtstbijzijnde grote stad, Kansas City, ligt op ongeveer een uur rijden. Een echt uitstapje (hoewel gewoon op de campus) zijn de wedstrijden van het basketbalteam van Kansas, dat in de top 3 van de Amerikaanse universiteitsteams staat. Veel mensen kamperen een nachtje buiten voor de beste plekken in het stadion. Eenmaal binnen is het onvervalst Amerikaans entertainment en voor je het weet sta je luidkeels liederen mee te blèren, om daarna onder het genot van een hotdog en kingsize cola “onze jongens” aan te moedigen.

Woonruimte
De studenten in Lawrence wonen allemaal verspreid rondom de campus en het stadscentrum. Als exchange student woon je op de campus en is de kans groot dat je een kamer deelt met iemand anders. Hoewel dit misschien verre van ideaal lijkt, is een roommate een goede manier om contact te krijgen met andere studenten en wen je er erg snel aan. Een tussenoptie zijn de Jayhawker Towers, waarbij je een soort appartementje deelt met 3 andere studenten. In de schoolcafetaria ‘’Mrs E’s’’ kun je de hele dag terecht kunt voor ontbijt, lunch en avondeten. Een gezellige plek om met je medestudenten junkfood te eten en uitgebreid de dag (of nacht) door te spreken.

Dit artikel is geschreven door Selina Vink. Selina studeerde voor 5 maanden Journalistiek aan The University of Kansas in Lawrence, Verenigde Staten.