WILKOMMEN IN LEIPZIG!

Niet iedereen zit te denken aan Duitsland als ze een land uitzoeken om hun buitenlandverblijf door te brengen. Het liefst ga je zo ver mogelijk van je thuisfront vandaan naar een zonovergoten strand, waar toevallig ook een universiteit staat. Toch is het niet zo’n gek idee!

De stadodg_leipzig1
Leipzig ligt in het oosten van Duitsland, zo’n zes uur rijden vanaf Nijmegen. Het is na Berlijn de grootste stad van de voormalige DDR, met ongeveer 500.000 inwoners.

De stad heeft nog veel imposante monumentale gebouwen, zoals het Bundesverwaltungsgericht en het station. De faculteiten van de universiteit liggen verspreid door de stad, maar nooit ver uit het centrum. Het hoofdgebouw zit zelfs aan de winkelstraat. De tram brengt je overal naar toe, maar veel studenten gaan met de fiets!

Leipzig International
Elk semester komen er veel Erasmus studenten naar Leipzig. Speciaal voor hen is er een introductie opgezet die drie weken duurt. Tijdens deze introductie krijg je taalles, maak je uitstapjes en leer je de stad, de Duitse cultuur en je medestudenten kennen. Ook staat studentenorganisatie WILMA voor alle Erasmus studenten klaar met leuke uitstapjes naar andere steden en een wekelijkse borrel.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_leipzig2
Er zijn vele leuke kroegjes, bars en cafés in Leipzig. Met name in de Karl-Liebknecht-Straße (“KALI”) komen veel studenten en is het veelal iets goedkoper dan in het Barfußgässchen. Naast de universiteit bevindt zich de Moritzbastei, een ondergronds café/discotheek, waar veel studentenfeesten worden gegeven.

In de zomer kun je echter ook goed met zijn allen in één van de vele parken barbecueën en drinken, want dat mag, in tegenstelling tot in Nederland, in Duitsland wel!

Uitstapjes
Leipzig ademt cultuur. Er zijn veel kerken, musea (veelal gratis), een concertgebouw en een opera. De stad is maar al te trots op de vele musici als Bach, Mendelssohn en Schumann, die allen in Leipzig gewoond hebben.

In het zuiden van Leipzig liggen twee meren, waar het goed vertoeven is in de zomer. Vanuit Cospudener See kun je zelfs het attractiepark Belantis bekijken! Nog een leuke bezienswaardigheid is het nieuwe voetbalstadion van Leipzig, waar Nederland tijdens het WK van 2006 tegen Servië en Montenegro gespeeld heeft.

Vanuit Leipzig eenvoudig om met een Schönes-Wochenende-ticket voor acht euro per persoon met de trein naar Dresden, Berlijn of Potsdam te reizen. Ook Tsjechië en Polen zijn snel te bereiken, dus een uitstapje naar Praag of Poznan is zeker een aanrader!

Woonruimte
Een studentenkamer in Leipzig is snel gevonden. Je kunt dit eenvoudig vanuit Nederland regelen, aangezien je bij je aanmelding aan de universiteit aan kunt geven of je geïnteresseerd bent in woonruimte. Er zijn echter ook genoeg aanbiedingen op Das Schwarze Brett, een marktplaats voor studenten. Één ding is zeker: duurder dan je kamer in Nijmegen is de woning niet!

Dit artikel is geschreven door Judith te Boome. Zij studeerde voor zes maanden Bedrijfscommunicatie aan de Universität Leipzig, Duitsland.