WELKOM IN LEUVEN

Iedere Nederlandse student kent Belgische steden zoals Antwerpen en Brussel. Leuven is daarentegen wat minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard. Maak kennis met de stad waarin de oudste universiteit van de Lage Landen is gevestigd!

odg_leuven1

De stad
Leuven is een relatief kleine stad: alle belangrijke stadsvoorzieningen bevinden zich binnen de ring die slechts 2 kilometer in doorsnede is. Omdat de universiteit al sinds 1425 bestaat, zijn de universiteit en de stad nauw met elkaar verweven. Dit merk je niet alleen in de grote hoeveelheid studenten die in Leuven wonen (ongeveer 50% van de inwoners van Leuven is student), maar ook door de vele universiteitsgebouwen die in de stad gevestigd zijn. Hierdoor zijn alle locaties en voorzieningen goed te bereiken. Dat er veel studenten in Leuven wonen, merk je vooral in het weekend. Op vrijdagmiddag gaan alle Vlaamse studenten namelijk naar hun ouders toe. De drukte die je op weekdagen gewend bent, is in het weekend omgeslagen naar rust. Hier en daar zie je een aantal locals en toeristen op straat lopen, maar de vele studenten zijn even verdwenen. Tijd om hieraan te wennen is er echter niet. Op maandagmorgen komen de Vlaamse studenten namelijk (compleet met boterhammetjes van mama) weer terug en is het weer gezellig druk in de stad.

Leuven International
De KU Leuven kent een groot aantal internationale studenten. Om het contact tussen de buitenlandse en de Vlaamse studenten te vergroten, zijn er vele organisaties die allerhande activiteiten organiseren. Voorbeelden hiervan zijn het Erasmus Student Network Leuven en LOKO Internationaal. Daarnaast is Pangaea een prima uitvalsbasis voor een kop koffie of thee en contact met andere studenten. In dit internationale ontmoetingscentrum kan je bovendien na aankoop van de Pangaea-mok à volonté gratis koffie en thee krijgen. Omdat je in België niet hoeft te loten voor studies zoals Tandheelkunde en Geneeskunde, zoekt ook een groot aantal Nederlandse studenten ieder jaar hun toevlucht bij onze zuiderburen. De Nederlandse studenten hebben zelfs een eigen studentenvereniging in Leuven: Hollandia.

Je moet hierheen, want?

Uitgaan
Als we de Leuvenaren moeten geloven, is Leuven dé bierhoofdstad van België. Bier is er inderdaad in overvloed. Het onlangs geopende café “The Capital” heeft met meer dan 3000 verschillende bieren de grootste biercollectie van de wereld! Daarnaast staat de Oude Markt in Leuven beter bekend als de langste toog van Europa, vanwege het grote aantal aaneengesloten cafés. Doordeweeks is er minstens een studentenfeest per avond en voor goedkoop bier kan je terecht in de Fakbars – bars die worden uitgebaat door studieverenigingen.

Uitstapjesodg_leuven2
De stad Leuven is op zichzelf al een uitstapje waard. De oude binnenstad herbergt vele mooie gebouwen zoals het oude stadhuis en de centrale UB. Sinds kort is de toren van de UB opengesteld voor publiek, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. In de wintermaanden wordt bovendien de gehele binnenstad voorzien van kerstverlichting, waardoor de stad een nog meer bijzondere uitstraling krijgt. Ben je toch uitgekeken op Leuven? Geen probleem. Leuven is centraal gelegen in België, waardoor de trein prima reismogelijkheden biedt. Zo sta je binnen een half uurtje je al op de Grote Markt in Brussel. Verdere reizen zijn uiteraard ook mogelijk. Geniet van het historische stadje Brugge, breng een bezoek aan Gent of ga uitwaaien op het strand van Oostende. Bestel je vooraf op internet een Go-Pass, dan is je reis bovendien nog goedkoop! Voor €6,- koop je een enkeltje voor welke locatie in België dan ook.

Woonruimte
Het vinden van een ‘kot’ in Leuven is relatief eenvoudig, mede omdat er geen kamertekort is in Leuven. Door de gehele stad zijn studentenresidenties verspreid, die in het bezit zijn van de KU Leuven. Ook als uitwisselingsstudent kan je in aanmerking komen voor een kot in een dergelijk residentie. Je kunt via het internet een formulier invullen en daarop je voorkeuren aangeven voor een aantal residenties waar je graag in zou willen wonen. Mocht je dit niet willen (of kan je geen kamer krijgen in een van de residenties), dan heeft de universiteit de site kotnet.be opgezet. Hierop kan je via de particuliere markt een ‘kot’ regelen. De prijzen voor een kot zijn tevens zeer redelijk ten opzichte van de Nederlandse huurprijzen.

Dit artikel is geschreven door Derk Christiaans. Hij studeerde voor 6 maanden in het kader van de opleiding Master of Law aan de Katholieke Universiteit Leuven in Leuven, België. 

 Terug naar het overzicht.