BIENVENUE À LILLE!

‘Un étranger qui vient dans le Nord pleure deux fois, quand il arrive et quand il repart’. Vrij vertaald: Wanneer men naar het noorden van Frankrijk komt, huilt men twee keer: wanneer men aankomt en wanneer men vertrekt. Oftewel, als je eenmaal gesetteld bent, wil je niet meer weg. Dit is het gevoel bij de prachtige stad in het (koude) noorden van Frankrijk.

lille3De stad
In het hoge noorden van Frankrijk ligt op veertig kilometer van de Belgische grens de oude industriestad Lille. Voor de meeste Nederlanders staat Lille, ook wel Rijsel, bekend als de stad waar men doorheen rijdt naar de warme Franse kust. Maar de stad is meer dan een stad waar je even langs rijdt. Sterker nog, de stad met vier universiteiten en ongeveer 60.000 studenten is het een stad vol verassingen. En dat je op drie uurtjes rijden zit van Nijmegen is niet te merken. Het Franse ‘joie de vivre’ is zeker in deze stad te voelen.

Lille international
Met vier universiteiten ontbreekt het in Lille niet aan de internationale studenten. Het Erasmus Student Network Lille organiseert regelmatig samen met het Erasmus AEI Lille activiteiten voor nationale en internationale studenten. Niet alleen Erasmusstudenten komen op de stad af, maar ook veel studenten van buiten Europa.

Je moet hierheen, want?lille4
Uitgaan
In Rue de Solferino heb je volop de mogelijkheid om een avondje helemaal uit je bol te gaan. De ‘Molenstraat’ van Lille is een lange straat met talloze kroegjes en discotheken. In het land van du vin ben je in Lille helaas op de verkeerde plek. Er wordt hier voornamelijk bier gedronken. In het oude historische centrum, vieux Lille, zijn veel barretjes waar je ontelbaar veel biertjes kan drinken. Natuurlijk is een glaasje wijn ook verkrijgbaar, het blijft natuurlijk wel la douce France. 

Uitstapjes
Met Londen, Parijs en Brussel op allen minder dan twee uur afstand heb je genoeg keuze voor een leuk uitstapje, maar het is ook zeker niet verkeerd om in Lille te vertoeven. In het hart van de stad vind je het Place du General-de-Gaulle, in de volksmond gewoon het Grand Place. Vanuit daar kun je verdwalen in de klein straatjes van het historische stadscentrum. In 2004 was Lille de culturele hoofdstad van Europa. Er bevinden zich diverse musea, met onder andere het Palais des Beaux- Arts: een van de grootste kunstmusea van Frankrijk. En als dan – wonder boven wonder – de zon schijnt ga je, net zoals alle andere bewoners van Lille, relaxen in het Citadelle. Dit is een megagroot stadspark met gratis (!) dierentuin.

Woonruimte
Op twee van de vier universiteiten in de stad worden de kamers voor je geregeld. Mocht je net niet op die universiteiten studeren, dan is het vinden van een kamer is geen gemakkelijke opgave. Je bent vooral aangewezen op Facebook en de particuliere sector. Pas op dat je niet kiest voor een goedkope kamer in het zuiden van Lille, want daar wil je liever niet wonen (zeker als meisje). De prijs van kamers liggen in Lille net iets hoger dan in Nijmegen, maar een prettig bijkomstigheid is de huursubsidie die elke student in Frankrijk mag aan vragen. Dit scheelt al snel zeventig euro.

Dit artikel is geschreven door Lotte Coenen. Zij deed een minor politicologie aan Sciences Po in Lille.