DOBRODOŠLI V LJUBLJANI

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Anders dan je misschien verwacht, is dit geen grijs Balkanland, maar juist een bergachtig, groen land, vergelijkbaar met Oostenrijk. Slovenië ligt dan ook direct ten zuiden van Oostenrijk en ten noorden van Kroatië. Ljubljana ligt in het midden van het land, omringt door bergen. Het is een westers land, waar iedereen uitstekend Engels spreekt.

odg_ljubljana1De stad
Ljubljana betekent ‘de geliefde’. Voor een hoofdstad is de stad niet groot, maar wel pittoresk en gezellig. De stad is ongeveer net zo groot als Utrecht en een echte studentenstad. De rivier Ljubljanica stroomt midden door de stad, waar rondom allerlei cafeetjes en restaurantjes te vinden zijn. De draak is het symbool van de stad, deze zou de stad beschermen.

Ljubljana International
Ljubljana mag dan geen wereldstad zijn, de wereld heeft Ljubljana wel gevonden. De universiteit was lang de enige universiteit in het land en is daarom ontzettend groot met maar liefst twintig faculteiten. Ljubljana barst dus van de Sloveense studenten, jaarlijks zijn er ook zo’n achthonderd Erasmusstudenten. De universiteit regelt elke dag uitstapjes voor buitenlandse studenten en overal krijg je studentenkorting.

Je moet hierheen, want?odg_ljubljana2
Uitgaan
Zoals het een hoofdstad betaamt, kun je in Ljubljana uitstekend op stap. Er zijn clubs als Compagneros, KMS, K4 en Disco Bar, maar ook uitstekende cocktailbars zoals de Skeleton Bar. Het meest bijzondere aan het uitgaan in Ljubljana is wel Metelkova. Dat is een gebied dat totaal is omgetoverd tot een alternatief uitgaanscircuit, met allerlei clubs met verschillende stijlen muziek. Elke avond kun je daar uit, iedereen is welkom en overal staan mensen buiten in te drinken voor ze naar een club gaan.

Uitstapjes
Slovenië is maar klein (iets kleiner dan Nederland) en ligt precies in het midden van Europa. Daardoor is het een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes. Binnen zes uur ben je vanaf Ljubljana in Venetië, Wenen, Salzburg, München, Wenen, Sarajevo, Belgrado, Pula, Split, Dubrovnik en Zagreb. Ook in Slovenië zelf valt genoeg te doen. Piran is een havenstadje dat ontzettend schattig en zeker de moeite waard is. Tussen Ljubljana en Koper/Piran vind je de grotten van Skocjan en Postojna, die ook ontzettend indrukwekkend zijn. Het beste van alles is toch wel het Triglav National Park, waar je de meren van Bled en Bohinj kunt vinden, in de winter kunt skieën, in de zomer kunt abseilen en in de kraakheldere Soca rivier kunt canyonen, kanoën en raften. Het water is zo blauw en helder dat de aangrenzende dorpen dit rivierwater ongefilterd uit de kraan krijgen!

Woonruimte
Je kunt zelf weten waar je gaat wonen, maar het populairst zijn de dorms. Dat is een soort campus waar je in studentenflats woont. Een dorm kost maar tachtig euro per maand, maar de kamers zijn bijna altijd gedeeld met een ander. Daartegenover staat dat er elke avond wel ergens een feestje wordt georganiseerd. Een appartement is ook mogelijk, zodat je alles voor jezelf hebt. De universiteit helpt je met het zoeken naar een woonruimte, maar moeilijk is het niet. Afhankelijk van wat je zoekt liggen de prijzen tussen de 80-300 euro per maand.

Dit artikel is geschreven door Joyce Stegeman. Zij heeft gedurende drie maanden het European Primary Teacher Education (epte) programma gevolgd aan de Univerza v Ljubljani, Slovenië.