WELCOME TO MADISON

Veel mensen zullen wel denken: Madison, Wisconsin, dat zal wel een boerengat zijn ergens de Verenigde Staten. Deels is dit waar, Wisconsin ligt in het noorden van de VS en staat bekend om haar zuivelproductie. De hoofdstad Madison is echter een bruisende stad met ruim 200.000 inwoners, waarvan een substantieel deel student is.

odg_madison1De stad
De stad is omgeven door twee prachtige meren die in de zomer volop gebruikt worden voor recreatiedoeleinden zoals zeilen. Ook heeft het een Europees karakter vanwege de aanwezigheid van vele fietspaden. Het opvallendste gebouw in Madison is het Wisconsin State Capitol, dat met bijna 87 meter hoogte boven de stad uitsteekt. Verder beschikt de omgeving van Madison over genoeg mogelijkheden om indrukwekkende natuur te zien.

Madison International
De University of Wisconsin-Madison staat 19e op de wereldranglijst volgens de ARWU, de Academic Ranking of World Universities. Met een enorme campus is er voor elke student wel wat wils in Madison.  Een kamer is te regelen via de universiteit, maar ook door zelf te zoeken op het internet. Voor eendorm betaal je in het academisch jaar net iets meer dan in de zomervakantie, maar het blijft goed betaalbaar. De campus is makkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer, waarvan sommige bussen zelfs gratis zijn.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Op voorhand is het handig om te weten dat je minimaal 21 jaar moet zijn om ook maar een bar binnen te komen. De controles zijn redelijk streng, toch kun je met een leuk verhaaltje wel binnenkomen en wat boozebemachtigen. Waar je absoluut naar toe moet is het Memorial Union Terrace. Dit grote terras met uitzicht op Lake Mendotate is een prima plek om in de zomer wat te eten en te drinken. Tevens wordt er bijna elke avond wel een activiteit georganiseerd.

Als je de kans hebt om het einde van het academisch jaar in Madison te zijn, probeer dan uit te zoeken wanneer de Mifflin Street Block Party wordt gehouden. Dit feest wordt -zoals de naam al zegt- gehouden in de wijk rond Mifflin Street om het einde van het academisch jaar te vieren. In het kort komt het er op neer dat het de hele dag overal feest is en iedereen dronken wordt.

odg_madison2Verder is er in Madison een overdaad aan kroegen waar voornamelijk studenten komen. Sportsbars, Irish Pubs, Bar & Grill, etc. Als je een bierliefhebber bent, ben je in Madison ook aan het goede adres: naast de grote merken zijn er verscheidene lokale bieren (bartip: The Old Fashioned). Ook voor het eten kun je prima in Madison zijn, naast de traditionele Amerikaanse fastfoodketens is er een keur aan eettentjes met goedkoop en lekker eten. Wil je het lekkerste toetje ooit proeven? Breng dan een bezoek aan Bluephies Restaurant and Vodkatorium en bestel Cookie Dough Egg Roll. Verder is de Comedy Club on State een aanrader als je van stand-up comedy houdt.

Uitstapjes
In Madison zelf is van alles te beleven, maar als je een echte Amerikaanse ervaring op wilt doen en je zit in het sportseizoen van baseball (Milwaukee Brewers), basketball (Chicago Bulls) of American Football (Green Bay Packers) dan ben je met een paar uur rijden bij één van de grootste sportclubs in de VS.

Dit artikel is geschreven door Stijn Waaier. Hij liep ruim drie maanden stage voor zijn bachelor Biomedische Wetenschappen in Madison, Wisconsin, Verenigde Staten.

.