¡BIENVENIDO A MADRID!

Het absolute middelpunt van Spanje en de thuisbasis van Sinterklaas: Madrid. Een stad waar vierentwintig uur per dag leven te vinden is. Straatmuzikanten, levende standbeelden en hordes mensen sieren de straten in deze mooie stad.

odg_madrid1De stad
Madrid is een bruisende stad, altijd gevuld met druk pratende levensgenieters. Het is de hoofdstad en de grootste stad van Spanje met ruim drie miljoen inwoners en het op twee na grootste metronetwerk van Europa. Dat laatste is erg handig, want fietsen zoals in Nederland doen ze hier nergens en in zo’n grote stad als Madrid is lopen niet altijd een optie.

Het Palacio Real, de kathedraal, Plaza Mayor, het voetbalstadion Santiago Bernabéu en de stierenvechterarena Plaza de Toros de Las Ventas zijn enkele plekjes die je toch echt wel gezien moet hebben. Vooral het stierenvechten is nog steeds een groot onderdeel van de Madrileense cultuur. Gedurende het hele jaar kun je rondleidingen krijgen en van april tot oktober kun je zelfs voor een paar euro in levende lijve een stierengevecht meemaken. Daarnaast is Madrid in het bezit van één van de grootste vlooienmarkten ter wereld. Elke zondag vindt er in het historische La Latina de El Rastro vlooienmarkt plaats. Voor kleding, tassen en handgemaakte hebbedingetjes kun je hier terecht.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Officieel mag er in Madrid niet in het openbaar gedronken worden, maar tijdens de warme (zomer)maanden zie je steeds meer jongeren, voorzien van picknickmand met de nodige drankjes, de pleintjes en parkjes opzoeken. De discotheken in Madrid zijn vrij prijzig. Een aanrader is om de pas van ESN, de vereniging voor Erasmus studenten, aan te schaffen. Hiermee krijg je de nodige kortingen en kun je vaak speciale aanbiedingen en gastenlijsten vinden op verschillende Facebookpagina’s, waardoor het stappen een stuk aantrekkelijker wordt. Naast de nodige discotheken is Madrid ook voorzien van vele barretjes, danscafés en salsaclubs. Deze zijn over het algemeen een stuk minder prijzig en gaan net als de discotheken ook gewoon door tot een uurtje of zeven in de ochtend.

Uitstapjesodg_madrid2
Vanuit Madrid kun je voor uitstapjes alle kanten op. Met de bus reizen is het goedkoopst, zo kun je al voor twintig euro een retourtje kopen naar vrijwel elke uithoek van Spanje. Bovendien kun je gemakkelijk dagtripjes maken naar bijvoorbeeld Toledo of Segovia. Ook voor uitstapjes is het een aanrader om de activiteiten van ESN in de gaten te houden. Zij organiseren goedgeprijsde tripjes naar onder andere Malaga, Salamanca, Barcelona en Ibiza.

Woonruimte 
Een kamer vinden in Madrid is geen probleem. Veel studenten boeken eerst een hostel en zoeken ter plaatse een geschikte kamer. Op vele plekken, vooral rondom de universiteiten, hangen briefjes en ook via via kom je vaak gemakkelijk aan een kamer. Een aanrader is wel om een kamer in het centrum te zoeken. De prijzen zijn wel wat hoger dan we wellicht in Nederland gewend zijn. Rond de vierhonderd euro per maand ben je zo kwijt.


Dit artikel is geschreven door Lynn ArinkZij volgt voor 5 maanden vakken omtrent televisie aan de Universiteit Carlos III in Madrid, Spanje.