¡BIENVENIDO A MALAGA!

Het strand op loopafstand, een breed scala aan culturele activiteiten, duizenden studenten en een voetbalclub in de Primera División. Malaga vormt met deze ingrediënten de ideale stad voor je Erasmusperiode.

odg_malaga1De stad
Malaga is de grootste stad van de gelijknamige provincie en staat met zo’n 600.000 inwoners op de vijfde plek van grote steden in Spanje. Ongeveer drieduizend jaar geleden werd de havenstad gesticht door de Feniciërs, maar nog steeds bruist Malaga als nooit tevoren. Jarenlang investeerde de gemeente namelijk in voorzieningen in de binnenstad om de toerist in het centrum te houden en dat betaalt zich nu uit. De prachtig gerestaureerde, historische stadskern is tevens het gedeelte waar het Spaanse dagelijkse leven zich afspeelt. De aanwezigheid van cultureel erfgoed in combinatie met de hardwerkende Andalusiërs maken Malaga authentiek, spontaan en nooit saai.

Waar je in steden als Madrid of Barcelona over de hoofden van toeristen op zoek moet naar een barretje waar ze wél fatsoenlijke tapas bereiden, heerst er aan de Costa del Sol een mentaliteit die stelt dat een goede tapa vanzelfsprekend is. Dat het leven bovendien goed betaalbaar is in Zuid-Spanje, is natuurlijk een aardige bijkomstigheid.

Je moet hierheen, want:
Uitgaan
Het is fantastisch om de Spaanse nacht te beleven. Niet drinken om zo snel mogelijk zat te worden, maar optimaal genieten van ieder uur. Eerst wordt er lang gegeten, de meeste tapasbarretjes zijn tot zo’n uur of één ’s nachts open, om vervolgens thuis of op straat nog wat in te drinken. Het warme klimaat nodigt daartoe veel jongeren uit. Het aanbod van discotheken, nachtclubs of danscafés is groot genoeg om aan ieders wensen te voldoen en een kroegentocht is de beste manier om je favoriete dranklokaal te ontdekken. De nacht eindigt wanneer jij dat wilt en niet op het moment dat de rolluiken van café de Fuik omlaag gaan.

Uitstapjesodg_malaga2
Andalusië staat bekend om haar prachtige steden als Granada en Sevilla. De universiteit organiseert diverse dagtripjes naar deze steden en het is de moeite waard om hier gebruik van te maken. Je leert op deze manier meteen meer mensen kennen. Voor wie liever zelf op pad gaat is het huren van een auto een goed idee. Voor een schappelijke prijs kun je op de luchthaven van Malaga een auto huren en binnen een paar uur sta je in het Alhambra van Granada (verkozen tot één van de moderne wereldwonderen), in de mezquita van Cordoba, of in een van de oudste en mooiste stierenvechterarena’s in Sevilla. En op de terugweg pak je de pittoreske witte bergdorpjes ook nog even mee.

Woonruimte
Waar je in Nederland moeilijk doet met hospiteeravonden en eindeloos reacties plaatst op Kamernet, kun je in Spanje het beste naar bushokjes en lantaarnpalen uitkijken. Net als in alle Spaanse steden hangt ook Malaga vol met advertenties waarin kamers worden aangeboden of waarin studenten een huisgenoot zoeken. Wie brutaal durft te zijn en een kamer niet te snel accepteert heeft voor zo’n €250,- per maand een mooi gemeubileerde kamer in het centrum van de stad. Totdat je iets gevonden hebt kun je bijvoorbeeld in een goedkoop hostel overnachten, maar de ervaring leert dat je hier nooit langer dan een week hoeft te bivakkeren.

Dit stuk is geschreven door Dirk LotgerinkHij studeerde vijf maanden Spaans aan de Universidad de Málaga, Spanje.