WELCOME TO MANCHESTER

Om tien uur ’s ochtends met z’n allen aan het bier, in elk stadsdeel een compleet andere ethnische mix tegenkomen, bussen af en aan rijdend door de hele stad, voetbal kijken met meer dan 60.000 man: dat is wat je meemaakt als je in Manchester studeert.

odg_manchester1De stad
Manchester ligt in het noordwesten van Engeland en is na Londen en Birmingham de derde stad van Engeland. De stad is befaamd vanwege haar voormalige katoenindustrie, haar twee wereldberoemde voetbalclubs, universiteiten en muziek. Manchester staat te boek als een smeltkroes van vele nationaliteiten en culturen.

Manchester International
Manchester kent een stuk of vijf universiteiten met verschillende campussen verspreid over de hele stad. De bekendste zijn de University of Manchesteren Manchester Metropolitan University. Op deze universiteiten is eenderde van de studenten niet afkomstig uit de UK zelf, dus de buitenlandse studenten vormen een belangrijk deel van de studentenpopulatie. Er worden voor buitenlandse studenten veel activiteiten georganiseerd door grote actieve ‘international societies’.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_manchester2
Hoewel lange nachten niet echt bestaan in Manchester (pubs sluiten rond één uur en clubs rond drie uur), vindt eigenlijk niemand dit echt een probleem. Het is immers de normaalste zaak van de wereld om vanaf tien uur ’s ochtends aan het bier te zitten. Manchester biedt tal van gezellige pubs om je avonden te kunnen vermaken. Ook houdt men ervan om sport te volgen in de pub, dus feest is gegarandeerd op de zogeheten matchdays. Voor de muziekliefhebbers is er ontzettend veel live muziek te vinden in kleine kroegjes en het is eenvoudig om mensen te vinden om samen muziek mee te maken.

Uitstapjes
Old Trafford en the Etihad Stadion, de twee voetbaltempels in de stad, verdienen zeker een bezoekje. Verder zijn er tal van (gratis) musea in de stad, zoals het MOSI (Museum of Science and Industry). Manchester heeft ook oude kerken, een hele oude bilbiotheek (Karl Marx heeft hier gewerkt) en een schitterende town hall. York is een pittoresk en historisch stadje dat zeker een uitstapje verdiend. Ook Liverpool is natuurlijk een bezoek waard. Tot slot zijn er nog een aantal natuurparken zoals het Lake en het Peak District met heuvels van adembenemende schoonheid.

Woonruimte
Helaas is Engeland redelijk duur en woonruimte in Manchester dus ook. Als je er voor een jaar gaat studeren is woonruimte eenvoudig te vinden (via de universiteit). Voor een kortere periode moet je op de private markt zoeken, daar gaan de meeste studenten op zoek naar roommates om met zijn drieën of vieren woonruimte te betrekken. Reken maar op een huurprijs die anderhalf keer zo hoog is als in Nijmegen.

Dit artikel is geschreven door Mark Vroegindeweij. Hij studeerde 4 maanden International Business Administration aan de Manchester Metropolitan University, Verenigd Koninkrijk.


Terug naar het overzicht.