BIENVENUE À MONTPELLIER

Montpellier is dé universiteitsstad aan de Middellandse Zee. Meer dan een kwart van het totaal aantal inwoners is student en dit maakt de stad jong, veelzijdig, modern, bruisend, historisch, gezellig, zonnig en sfeervol. Perfect om een aantal maanden te gaan studeren!

odg_montpellier1De stad
Centraal in de stad ligt de Place de la Comédie, maar het is eigenlijk veel leuker om te verdwalen in de talloze kleine straatjes van het historisch centrum. Hier vind je vele pleintjes, terrasjes en winkeltjes. En door het mediterrane klimaat is het vrijwel het hele jaar door tot laat nog gezellig op straat.

Montpellier staat bekend om de culturele en muzikale festivals, met als hoogtepunt Les Estivales, dat in de zomer gehouden wordt. Hierbij draait het behalve om livemuziek en streekproducten vooral om, hoe kan het ook anders, wijn. Daarnaast heeft de stad meerdere bioscopen, theaters, musea en een operagebouw. Er lopen vier tramlijnen door Montpellier waardoor alles goed te bereiken is.

Montpellier International
Voor de vele internationale studenten, die vanuit de hele wereld op Montpellier afkomen, is er de Association Erasmus. Deze vereniging organiseert elke week één of meerdere activiteiten, variërend van Erasmus avonden, barbecues en uitstapjes naar een stad in de omgeving tot een weekend weg.

Maar ook zonder de Asso Erasmus leer je snel genoeg de andere uitwisselingsstudenten kennen, bijvoorbeeld door de taalcursus aan het begin van het semester. Bijkomend voordeel hiervan is dat je na de taalcursus onderling ook Frans met elkaar gaat spreken.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_montpellier2
Elke avond is er wel wat te doen in Montpellier. In het centrum zitten de kleinere clubs, zoals Cargo (ook leuk voor salsalessen), Panama, Macadam, Rockstore (tevens concerten) of Point-Zero.

Als om één uur de terrasjes verplicht moeten sluiten en de rust in het centrum terugkeert, staan de gratis amigo-bussen al klaar om de feestgangers naar de discotheken buiten het centrum te brengen.

Minstens net zo leuk, al dan niet leuker, is een Frans wijntje uit de regio plus kaasplankje bestellen op het terras, zoals het een echte Français(e) betaamt.

Uitstapjes
Het eerste dat iedereen onderneemt, is met de bus of op de fiets naar het strand gaan. Maar behalve de Middellandse Zee is de omgeving van Montpellier, de Languedoc-Roussillon en de Provence, ook zeker het bezoeken waard. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar reizen met korting in de trein, dus een dagje naar bijvoorbeeld Nîmes, Avignon, Marseille, Toulouse of Carcassonne is zo gepland. Maar ook Barcelona is in drie uur te bereiken, of wat dacht je van een weekendje Parijs?

Woonruimte
Zelf woonruimte zoeken is niet makkelijk, maar als je geluk hebt, regelt het Bureau des Relations Internationales van de universiteit een kamer op een van de cités universitaires: een terrein met meerdere gebouwen, een restaurant en sportfaciliteiten. Een kamer hier kost rond de tweehonderdeuro per maand. Particulier zijn de kamers wel wat duurder. Maar wat wel heel fijn is: iedereen in Frankrijk komt in aanmerking voor huursubsidie en dit scheelt elke maand, afhankelijk van je kamer, toch ongeveer vijftig euro. Hiermee kun je in Montpellier heel veel andere leuke dingen doen!

Dit artikel is geschreven door Merle Rondhuis. Merle studeerde voor 10 maanden Internationaal en Europees Recht aan Université Montpellier I, Frankrijk.