WILKOMMEN IN MÜNSTER!

Münster lijkt als Duitse stad vlak over de grens misschien niet meteen de meest aantrekkelijke optie voor een Erasmus- buitenlandverblijf, maar schijn bedriegt. Het vloeiend leren spreken van een vreemde taal (naast het Engels) maakt een verblijf in Duitsland tot een echte aanrader en Münster tot een geweldige keuze.

odg_munster1De stad
Münster werd enkele jaren geleden wereldwijd verkozen tot ‘beste stad om in te wonen’. Ik heb nooit eerder een stad gezien die zo aangenaam was om in rond te lopen. Dit wordt versterkt door de Aasee, een groot meer dat tot in het stadscentrum doorloopt en waar mensen kunnen barbecueën en bier kunnen drinken (in Duitsland niet verboden op straat), of omheen kunnen hardlopen. Het meest gebruikte vervoersmiddel is de fiets en alles is op fietsafstand. De in de Tweede Wereldoorlog vernietigde Prinzipalmarkt is volledig gerenoveerd in de oude staat, inclusief het Rathaus (alwaar de Nederlanders de vrede tekenden na de Tachtigjarige Oorlog). Het maakt de stad tot een bezienswaardigheid.

Münster International
Münster heeft opvallend genoeg niet extreem veel uitwisselingsstudenten, met name in het tweede semester zijn er weinig. Daar merk je niets van, je komt toch vooral met andere uitwisselingsstudenten in contact. Stel je niet te veel voor van de ‘introductie’, maar doe zeker mee aan de taalcursus. Deze wordt gratis aangeboden! Vooral het intensieve traject, dat in de eerste drie weken van je verblijf wordt aangeboden (en dagelijks plaatsvindt), zorgt ervoor dat je veel verschillende mensen leert kennen. Hierdoor heb ik tijdens de rest van mijn verblijf alleen nog maar Duits gesproken.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_munster2
In Münster zijn verschillende gelegenheden die de moeite waard zijn. Heaven is de grootste ‘club’ en heeft op vrijdagavond gratis toegang, maak hier gebruik van! Er zijn vele gezellige restaurants langs de haven. In de binnenstad kun je het beste een ‘Kneipe’ opzoeken, maar Cuba Nova is ook een optie. Bezoek ook even Amp. En als je een hele foute avond wil beleven, ga dan naar het ‘schwarzen Schaf’.
Op 1 mei gebiedt de traditie dat studenten een wedstrijd houden. In teams van drie moeten zij rond de Aasee lopen (circa 5 kilometer) en tegelijkertijd een krat bier leegdrinken. Wellicht leuk om eens te proberen?

Uitstapjes
Als student aan de Universität van Münster krijg je een studentenkaart, waarmee je gratis door heel Noordrijn- Westfalen reist in de zogenaamde ‘Regionalbahn’ (stoptreinen). Ontwijk steden als Mönchengladbach, Gelsenkirchen en Dortmund. Keulen, Aachen en Xanten zijn wel heel mooi en Essen staat bekend als een hele fijne winkelstad. In Wuppertal kun je genieten van de zweefbaan. Voor langere uitstapjes zijn Hamburg, Bremen en Lübeck aan te raden. Berlijn en München zijn erg ver weg, maar zeker bereisbaar.

Woonruimte
Als Erasmusstudent kun je aangeven dat je een kamer wilt in één van de studentencomplexen via Studentenwerk. Maak hier gewoon gebruik van, de complexen zijn prima en er wonen veel andere Erasmusstudenten. De huurprijzen zijn een stuk lager in Duitsland. Ook sterke drank is veel goedkoper, wat voor velen natuurlijk als muziek in de oren klinkt. Het leven in Duitsland is sowieso goedkoper dan in Nederland. Maak gebruik van die extra financiële ruimte om in Münster echt van het leven te genieten. Een laatste tip: zorg voor een fiets!

Dit artikel is geschreven door Mart Waterval
. Hij studeerde voor 4 maanden Geschiedenis aan de Westfälische-WilhelmsUniversität Münster, Duitsland.