WELCOME TO THE TOON!

In Newcastle (aka The Toon) wordt door de locals met een “Geordie” dialect gesproken, de hond uitgelaten (lees: drinkt Newcastle Brown Ale in een pub) en voetbal gekeken.

odg_newcastle1De stad
Newcastle upon Tyne is een oude industriestad gelegen aan de rivier de Tyne, vlakbij de zee, in het noorden van Engeland. De naam is uiteraard afkomstig van een kasteel dat lang geleden is gebouwd. Her en der zijn nog resten te vinden uit Romeinse tijd. Newcastle telt twee universiteiten, waarvan Newcastle University de oudste en meest prominente is. De andere universiteit in de Northumbria University.

Newcastle International
Ieder jaar is er een Erasmusclub actief die gemakkelijk op Facebook te vinden is. Veel studenten ondernemen op eigen initiatief activiteiten maar er worden ook grotere evenementen georganiseerd. Er is een kleine maar actieve groep CouchSurfers aanwezig, een mix van internationale en lokale studenten en een enkele arbeider. Indien je het locale dialect wilt leren, is er een practicumruimte ingericht die de gehele stad omvat waar “Geordie” sprekende locals in het wild rondlopen.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Newcastle staat bekend om de vele uitgaansgelegenheden. Hier maken de locals (“Geordies”) graag gebruik van, het liefst iedere dag van de week. In het weekend verwelkomt Newcastle veel vrijgezellenfeesten vanuit het gehele Verenigd Koninkrijk. Het aanbod van pubs en clubs is zeer gevarieerd. Er zijn traditionele kroegen te vinden waar ze veel verschillende Engelse bieren (Cask Ales) op de tap hebben, grotere kroegen waar vooral de prijzen aantrekkelijk zijn (voor minder dan twee pond een halve liter), de echte foute clubs die je in het programma “Geordie Shore” voorbij ziet komen en hippe clubs waar je met  een spijkerbroek of Allstars geen kans hebt om binnen te komen en waar de vrouwen er geweldig uitzien.  Een uitgebreid (en onafhankelijk) overzicht kun je hiervinden.

Uitstapjesodg_newcastle2
Bij het Verenigd Koninkrijk denken de meesten niet direct aan ruige natuur, maar in de omgeving van Newcastle zijn er een aantal nationale parken (onder andere het Lake District) te vinden. De oude Romeinse Muur van Hadrianus is vlakbij. Op een kwartiertje treinen afstand ligt het universiteitsstadje Durham, met één van de grootste kathedralen van Europa. Voor voetballiefhebbers ligt het stadium van Newcastle United midden in de stad en tijdens wedstrijddagen hangt er een bijzondere sfeer in de stad. Mocht je niet in het stadion te vinden zijn, dan is het waanzinnig om door de oude stad te lopen terwijl de strijdliederen door de straten galmen. Tenslotte is het strand met de metro te bereiken, mocht het weer dat toelaten.

Woonruimte
Als je erkend wordt als student door één van de twee universiteiten valt er via de studentenhuisvesting een woonruimte te regelen. De prijzen op de particuliere markt zijn veelal vergelijkbaar of lager dan in Nijmegen. Verhuur gaat via bureautjes, die adverteren op een paar grote websites. Deze zijn gemakkelijk te vinden via Google.

Dit artikel is geschreven door Sander Groenen. Hij liep zes maanden stage op het Chemistry Department van Durham University, Durham en woonde in Newcastle upon Tyne, beiden Verenigd Koninkrijk.