BENVENUTO A PALERMO

Palermo is de hoofdstad van Sicilië, het grote Italiaanse eiland dat iedereen ongetwijfeld kent als geboortegrond van de maffia. De stad kent een rijke historie; vrijwel elke beschaving heeft er wel een tijdje de scepter gezwaaid. Dit is dan ook de reden dat er zoveel verschillende architectonische stijlen in de vele oude gebouwen kunt herkennen.

odg)palermo1De stad
Palermo heeft op veel fronten twee gezichten: mooi en lelijk, druk en rustig, arm en rijk. Het drukke verkeer, met natuurlijk de vele scooters en andere tweewielers, maakt fietsen onmogelijk en zorgt in combinatie met smalle straatjes en verkeersopstoppingen voor een lawaaiige, chaotische en vieze omgeving in het dichtbebouwde centrum. Gelukkig kun je hier ook aan ontsnappen op de boulevard of in enkele parken met palmbomen. Bovendien lig je met een half uur op het mooie strand van Mondello, en kun je de heuvels beklimmen die rondom de stad liggen.

Op Sicilië is efficiëntie geen veelgebruikt woord en het woord ‘verbeteren’ bestaat niet in het Siciliaanse dialect. Ook spreken veel mensen slecht of geen Engels. Bereid je dan ook voor middels een cursus Italiaans, en houd rekening met lange bureaucratische procedures op de universiteit, het postkantoor en het politiebureau.

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_palermo2
Voor lekker eten zit je in Palermo wel goed. Er zijn veel kleine restaurantjes waar pizza, pasta en vis op het menu staat. Trek voor een echte traditionele lunch wel een paar uur uit! En zorg dat je je bij het ontbijt niet hebt vergrepen aan te veel zoete gebakjes.

Palermo kent een levendig uitgaansleven. Dit speelt zich vooral af op straat voor de vele kleine barretjes die zich in het centrum bevinden. Er zijn enkele ook enkele kroegen waar je binnen kunt dansen. Palermo Erasmus Life organiseert wekelijks enkele stapavonden.

Uitstapjes
Neem zeker de tijd om alle uithoeken van het eiland te zien! Er zijn tientallen opgegraven tempels, steden en amfitheaters, kleine dorpjes op ruige heuvelruggen en pittoreske havenstadjes te bezoeken. Ook de sportieveling kan zijn hart ophalen: skiën en hiken op de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, snorkelen in de helderblauwe zee, bergbeklimmen, mountainbiken, enzovoort! Huur een auto, en laat je verrassen door de verscheidenheid aan landschappen, adembenemende uitzichten en culinaire hoogstandjes in de kleine familierestaurantjes.

Woonruimte
Er zijn zeer beperkte mogelijkheden om via de universiteit aan een woonruimte te komen, maar er zijn niet veel kamers beschikbaar en de locatie en voorzieningen zijn niet ideaal. Je kunt zelf een kamer regelen via www.easystanza.it. Ook via Palermo Erasmus Life, een niet aan de universiteit verbonden organisatie, kun je een appartement in het centrum huren. Deze deel je dan wel met andere Erasmus studenten. Je betaalt een iets hogere huur en huurt via een ietwat dubieuze organisatie, maar je krijgt er wel een vriendenkring en een kamer op een gunstige locatie voor terug.

Dit artikel is geschreven door Dennis Jacobs. Hij studeerde 6 maanden in het European Master program in System Dynamics aan de Università degli Studi di Palermo, Italië.