BAIE WELKOM IN PRETORIA!

Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika, is de ideale uitvalsbasis om niet alleen het prachtige Zuid-Afrika, maar ook buurlanden zoals Mozambique en Zimbabwe te ontdekken en zo het echte Afrika te ervaren!

Pretoria1

De stad

Pretoria is gelegen ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Johannesburg. De stad kent ongeveer 741.000 inwoners van verschillende nationaliteiten. Door de Gautrain, een hogesnelheidslijn die speciaal werd aangelegd voor het WK in 2010 dat in Zuid-Afrika werd georganiseerd, is Johannesburg zeer gemakkelijk te bereiken en ook zeker het bezoeken waard. Ga bijvoorbeeld eens naar het Apartheidsmuseum, Soweto of de Neighbourgoods Market. In Pretoria zijn verder de Union buildings, het Voortrekker Monument en het Freedom Park bekende toeristische attracties. Ook het muziekfestival Parc Acoustics, met leuke Zuid-Afrikaanse bandjes, dat elke laatste zondag van de maand wordt georganiseerd op het terrein van het Voortrekker monument, is een aanrader!

Pretoria Internationaal

Pretoria is, mede dankzij de vele ambassades die hier gevestigd zijn, een zeer diverse stad met inwoners van verschillende nationaliteiten. Verder zijn er veel studenten uit buurlanden zoals Mozambique, Zimbabwe en Botswana die hun studie in Zuid-Afrika volgen. Er zijn echter niet veel exchange studenten in Pretoria. Hierdoor word je door Zuid-Afrikaanse medestudenten vaak uitgenodigd voor bijvoorbeeld een echte Zuid-Afrikaanse braai (dat is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue).

Je moet hierheen, want?Pretoria2

Uitgaan

De meeste uitgaansgelegenheden in de studentenwijk Hatfield zijn te vinden aan de Hatfield Square. Dit is een straat met meerdere clubs en bars. Andere populaire clubs in Pretoria zijn Tiger Tiger en Ty’s. Doordat de Zuid-Afrikaanse rand zeer gunstig staat ten opzichte van de euro, zijn veel dingen in Zuid-Afrika veel goedkoper dan in Nederland. Geniet dus maar lekker van al die Zuid-Afrikaanse cocktails. Verder is het een aanrader om een keer uit eten te gaan bij Pappas, één van de leukste restaurantjes in Hatfield.

Uitstapjes

Doordat Pretoria vrij centraal is gelegen, ligt niet alleen Zuid-Afrika aan je voeten, maar ook de buurlanden. Is jouw ideale vakantie bijvoorbeeld om een weekje relaxen in een hangmat met een verse kokosnoot in je handen op één van de paradijselijke stranden in Mozambique? Of ben je toch meer een avonturier en zie je jezelf al bungeejumpen van de beroemde brug boven de Victoria Falls? Het is allemaal mogelijk!

Woonruimte

Één van de leukste plekken om als uitwisselingsstudent te wonen is in Tuksdorp. Dit is een residence van de Universiteit van Pretoria speciaal voor internationale- en postgraduate studenten. Het is gelegen in de wijk Hatfield, dé studentenwijk van Pretoria. Doordat alle internationale studenten hier samen wonen in een aantal verschillende huizen, ontstaat er al snel hechte groep van internationale studenten, waardoor je je snel thuis zult voelen in Pretoria. Tuksdorp ligt heel centraal, want het bevindt zich namelijk precies tussen de Universiteit, het sportcentrum en het winkel- en uitgaansgebied in. Kamers in Pretoria zijn in vergelijking met Nederland relatief goedkoop. Voor een kamer in Tuksdorp betaal je ongeveer 200 euro.

Dit artikel is geschreven door Lotte de Vogel. Zij volgde een minor Bedrijfskunde aan de University of Pretoria