BENVENUTO A ROMA

In de hoofdstad van Italië is alles mogelijk: niks hoeft, alles mag. Gewoon zorgen dat je die taalcursus doet en je vakken haalt. Dan is er nog genoeg tijd over om met de nachtbus langs het verlichte Colosseum te rijden, Pasen te vieren op het Sint Pieterplein, de Sixtijnse Kapel te bezoeken, op zondagmorgen inkopen te doen op de Porta Portese en gezellig te eten in de oude volkswijk Trastevere.

odg_rome1De stad
Natuurlijk vormen de historische hoogtepunten een wezenlijk onderdeel van deze toeristische stad. Gaandeweg leer je ‘eigen’ plekjes kennen, waardoor je je ook in deze miljoenenstad thuis gaat voelen. Het historische karakter eist echter ook haar tol. Er bestaan maar twee bomvolle metrolijnen, auto’s staan overal geparkeerd, zelfs op de tramrails, en je weet nooit hoe laat de bus komt. Italianen spreken dan ook nooit ‘op’ een bepaalde tijd af, maar altijd ‘rond’ een bepaalde tijd. Dit went vanzelf.

Verder is het een stad waarin je alles voor elkaar kan krijgen, maar je moet soms door een betonnen muur aan Italiaanse bureaucratie heen. Het is dan ook zeker aan te raden om de taal te leren en in Nederland alles zo goed mogelijk uit te zoeken. Maar juist het chaotische karakter van de stad draagt bij aan de sfeer.

Roma Internazionale
Voordat je vakken beginnen is het een grote aanrader om een taalcursus in Rome te volgen. Alle universiteiten bieden hier wel mogelijkheden toe. Via Roma Tre kun je makkelijk een taalcursus volgen bij het taalcentrum Ateneo. Verder is het een must om je in te schrijven bij de internationale studentenorganisatie ESN Roma. Voor vijf euro haal je een internationale studentenkaart en kun je iedere week genieten van vele feesten en mooie reisjes, speciaal voor internationale studenten.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_rome2
Het is gebruikelijk om met internationale studenten lekker buiten wat te drinken in één van de gezellige straatjes of op een plein, voordat je echt naar de club gaat. Voor één uur hoef je daar echt niet binnen te komen. Daar staat tegenover dat het 5.00-5.30 uur doorgaat. Bereid je voor op Italiaanse versierpogingen, jurkjes, vele danspasjes en cocktails (in Italië wordt nauwelijks bier gedronken met stappen, behalve in de Irish pub). In de zomer verplaatst alles zich naar het strand. Dan kun je het beste met de eerste metro terug naar de stad gaan, want de nachtbussen zijn bomvol en doen er eeuwen over.

Uitstapjes
De hoogtepunten van Rome zijn al een halfjaar aan uitstapjes waard. Mocht je een andere stad willen bezoeken, ga dan naar Napels of bezoek de historische plaatsen Pompeï of de oude havenstad van Rome, Ostia Antica. Wil je even de drukte van de stad ontwijken, neem dan de metro naar Cristoforo Colombo en geniet van de zon op Paradise Beach. Een echte aanrader om lekker te eten en te drinken is de wijk Trastevere.

Woonruimte
Zelf ben ik op de bonnefooi naar Rome gegaan, enkel een aantal nachten in een hostel geboekt. Zo zit je van te voren nergens aan vast en kun je ter plekke beslissen waar je wel of niet wilt wonen. Via het kamerbureau Domus Sapiens kun je vrij makkelijk op een betrouwbare manier een kamer regelen. 400 euro voor een kleine kamer is normaal.

Dit artikel is geschreven door Arlette van Lint. Zij studeerde voor 6 maanden Geschiedenis aan de Università degli Studi di Roma 3, Italië.