WELCOME TO SILICON VALLEY!

In de zonnige staat Californië en op fietsafstand van metropool San Francisco, ligt Silicon Valley. Dit gebied, dat niet zonder reden bekend staat als de bakermat van de moderne technologie, is de wieg van spectaculaire uitvindingen en multinationals op het gebied van hightech innovatie en telecommunicatie en huist één van ’s werelds beste universiteiten.

odg_siliconvalley1De stad
De San Francisco Bay Area is gedurende de afgelopen eeuw van een idyllische streek getransformeerd tot een van de rijkste en meest dichtbevolkte gebieden van de Verenigde Staten. Vanaf de ontwikkeling van de silicium halfgeleider, die de basis heeft gelegd voor uitvindingen zoals als de computer, staat deze regio bekend als Silicon Valley. Nagenoeg alle multinationals op gebied van hightech innovatie en telecommunicatie, zoals Apple, Google en Facebook, zijn hier gevestigd. Deze bedrijven brengen bedrijvigheid en welvaart en bepalen de sfeer. Mensen leiden hier een flitsend leven dat draait om innoveren, risico’s nemen en rendement behalen. Jammer genoeg kan niet iedereen profiteren van deze gouden eeuw, want de kloof tussen arm en rijk is groot. Waar de ene wijk vol staat met protserige villa’s, is de andere letterlijk een getto. Ten midden van deze tegenstrijdigheden ligt, als een trotse stadstaat der wetenschap, de campus van Stanford University.

Silicon Valley International
Met alles wat er in Silicon Valley speelt is het geen verrassing dat hier techneuten, programmeurs en wetenschappers vanuit alle hoeken van de wereld rondlopen. Deze diversiteit is overal zichtbaar, maar wordt vooral weerspiegeld door de horeca. Het is niet moeilijk om aan University Avenue een Italiaans of Frans restaurant te vinden, maar voor lekkernijen zoals kippenvoeten, duizendjarige eieren en kimchi ga je naar de Chinees of Koreaan, want het Aziatische eten is hier authentiek. Ook op de campus leeft de internationale gemeenschap, zo worden er wekelijks leuke activiteiten georganiseerd, zoals een barbecue, filmnacht of lezing bij het Bechtel International Center. Wil je echter even ontsnappen aan de internationale gemeenschap en hét Amerikaans jaren ’50 gevoel ervaren, zoek dan buiten de hoofdstraten naar een Amerikaanse diner voor de beste hamburgers en milkshakes en onbeperkt gratis koffie.

Je moet hierheen, want:
Uitgaan
Als je even wilt ontsnappen uit Silicon Valley, niet gevreesd: in en rond de Bay Area valt er veel te ontdekken. Met de ‘CalTrain’ (California Commuter Rail) ben je binnen een uur in San Francisco, ook wel het Parijs van de Verenigde Staten genoemd. San Francisco heeft op ieder terrein wat te bieden, zo vind je er gezellige winkelstraten, leuke eettentjes en bovenal wereldberoemde musea en veel muziek. Verder zijn er voor buitenmensen diverse wandelgebieden en, niet te vergeten, de zee!  Met een auto ben je overigens binnen een paar uur in één van de wereldberoemde nationale parken, zoals Yosemite of Sequoia. Als je iets meer tijd hebt, neem dan highway 1 langs de kust voor een echte ‘roadtrip’ naar Los Angeles.

odg_siliconvalley2Uitstapjes
In en rond Silicon Valley is in de avonden genoeg te ontdekken. Kijk je graag films, bezoek dan op zondagavond de voorstellingen van ‘Flicks’ of ga in Palo Alto naar een traditionele Amerikaanse bioscoop voor een Hitchcock film. Houd je van muziek, dan ga je naar ‘CoHo’ (Stanford Coffee House) of het Bing Auditorium. Ga je liever feesten, houd dan de campus kalender in de gaten voor grote events of stap in de CalTrain naar Mission en voor je het weet scheur je in de ‘Party Bus’ door de straten van San Francisco onderweg naar een ondergronds hippiefeest. Kortom, er valt hier een hoop te beleven.  

Woonruimte
Woonruimte in Silicon Valley is erg gewild, dus duur. Als je studeert aan Stanford is het mogelijk om op de campus te wonen. Deze studentenhuizen zijn uitstekend, maar prijzig en niet altijd direct beschikbaar. Oriënteer je voordat je vertrekt goed op alle websites, zoals Craigslist.com, die je kunnen helpen bij het vinden van een kamer en om een beeld te krijgen van wat je kan verwachten. Relatief betaalbaar wonen is mogelijk, als je er genoegen mee kan nemen dat je een half uurtje moet fietsen. Voor een echte Nederlander is dat natuurlijk geen enkel probleem!

Dit artikel is geschreven door Camiel Berens. Hij liep zes maanden stage voor zijn master Geneeskunde aan Stanford University, Palo Alto (Californië), Verenigde Staten.