WELKOM IN STELLENBOSCH!

In West-Kaap, Zuid-Afrika, vindt je de prachtige studentenstad Stellenbosch. Hier staat één van de bekendste universiteiten van het Afrikaans continent en plof je na college neer voor een wijnproeverij met wijn uit de streek.

odg_stellenbosch1De stad
Stellenbosch is op Kaapstad na de oudste stad van Zuid-Afrika en telt bijna 95.000 inwoners.  Het is een echte studentenstad, zonder studenten zou het hier uitgestorven zijn. Het centrum kenmerkt zich door oude historische gebouwen en vele restaurantjes en cafeetjes vol met studenten. Het eten is erg goed, en goedkoop. Tussen de vier en zes euro kun je prima eten.

Een paar kilometer buiten Stellenbosch vind je één van de grootstetownshipsvan Zuid-Afrika. De verschillende levens van armen en rijken liggen dus heel dicht bij elkaar. Veel Afrikanen noemen leven in Stellenbosch ‘Living in a bubble’. Het is een stukje welvarend Afrika, er is niks van de armoede te zien.  Voor de echte Afrika ervaring is het wel belangrijk om uit deze ‘bubble’ te komen, zodat je kunt zien welke ontwikkelingen het land doormaakt in de strijd tegen de economische en politieke moeilijkheden die er heersen.

Stellenbosch Internasionaal
Ieder semester komen een paar honderd internationale studenten naar Stellenbosch. Voor de uitwisselingsstudenten worden er speciale internationale vakken gegeven, maar het is ook mogelijk om vakken te volgen met de Zuid-Afrikaanse studenten.

Aan het begin van elk semester is er een grote internationale introductie. Zo leer je in korte tijd ontzettend veel mensen kennen. De campus ligt heel dicht bij het centrum en vormt met de verschillende gebouwen een klein dorpje op zichzelf. Buitenlandse studenten worden op de universiteit erg goed begeleid, de docenten willen je bij naam kennen en staan altijd open voor een praatje. Ook is er een internationale studentenorganisatie die elke week erg leuke activiteiten organiseert, van weekendjes weg tot concerten en sportieve activiteiten.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_stellenbosch2
Het uitgaansleven in Stellenbosch leeft het meeste op woensdag, vrijdag en zaterdag. Verwacht geen grote clubs, maar kleine uitgaansgelegenheden vergelijkbaar met Nijmegen. De drank is ontzettend goedkoop, voor een biertje betaal je gemiddeld €1,20 en een wodkacola kost je zo’n €1,60.

Ga eens naar Mzoli’s, een bekende plaats in een township buiten de stad. Hier maakt het niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Op zondag kun je er heerlijk braaien en om elf uur ’s ochtends vloeit de alcohol al rijkelijk en gaan jong en oud los op de muziek. Het is een goede gelegenheid om in aanraking te komen met de echte Zuid-Afrikaanse cultuur en mensen die je in Stellenbosch niet snel zult tegenkomen.

Uitstapjes
De verschillende stranden in Kaapstad en omgeving bieden een prachtig uitzicht. Er wordt een groot aantal watersporten beoefend: surfen, duiken, kitesurfen en ga zo maar door!
In de West-Kaap zijn ontzettend veel dingen te bekijken en te ondernemen. Van de toeristische hotspots als Kaap De Goede Hoop en Cape Angulhas tot activiteiten als bungeejumpen, sharkcage diving en dieren spotten in de natuurreservaten. 

Woonruimte
De universiteit heeft een grote campus die woonruimte biedt aan veel (internationale) studenten. Deze kamers zijn echter erg duur in verhouding met de particuliere studentenhuizen die meestal tiptop verzorgd worden. Kijk dus eerst op internet voor een particuliere woonruimte!

Dit artikel is geschreven door Nienke Starmans. Zij studeerde zes maanden Communicatiewetenschappen aan de Stellenbosch University, Zuid-Afrika.