VÄLKOMMEN TILL STOCKHOLM!

Knäckerbröd, Pippi Langkous, IKEA, H&M en ABBA. Dat zijn zo’n beetje de grote en bekende merken waar Zweden (waarschijnlijk tegen wil en dank) mee geassocieerd wordt. De hoofdstad van dit land is een prachtige, levendige, hippe en historische stad.

odg_stockholm1De stad
Met meer dan 800.000 inwoners is Stockholm de grootste stad van Zweden. In de gehele regio eromheen wonen zo’n twee miljoen mensen, wat het tot een bloeiende bruisende stad maakt. Zo’n 50.000 knappe koppen studeren aan de Stockholms Universitet en nog eens bijna 25.000 aan de bijbehorende Tekniska Högskolan (Technische Hogeschool). De stad is gebouwd op tientallen eilandjes, die gemakkelijk bereikbaar zijn dankzij de zeer goede en overzichtelijke metrolijnen. De precisie en securiteit van het komen en gaan van de metro’s is zeer kenmerkend voor de Zweedse mentaliteit.

Stockholm internationaal
Aangezien Stockholm de grootste studentenstad van Scandinavië is, is het niet gek dat hele volkstammen buitenlandse studenten (zo’n vijfduizend per jaar) op deze prachtige stad afkomen. Vergeet je vooral niet aan te melden bij de Student Union, waar bijna iedere week wel wat georganiseerd wordt voor de buitenlandse studenten. Van culturele uitstapjes naar St. Petersburg en voetbalwedstrijden tot een rondleiding door de stad of een heus zuipfestijn op een cruiseschip naar Letland.

Je moet hierheen want
Uitgaanodg_stockholm2
Uitgaan in Zweden is poepieduur. Wegens de hoge accijns op alcohol zijn rondjes geven niet aan de orde. Je betaalt al snel tachtig à negentig kronen (iets meer dan acht à negen euro) voor een biertje  en 120 kronen (12,50 euro) voor een slap zoet wit wijntje. Laat dit je absoluut niet tegenhouden uit te gaan: de clubs zijn fantastisch. Goede muziek, een relaxte sfeer en prachtige aankleding in clubs als Café Opera en Spy Bar. Wegens de forse prijzen laat je het wel uit je hoofd je flink te bezatten, wat ook weer tal van katers scheelt. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. 

Uitstapjes
Kleed je in de wintermaanden dik aan en stap dapper de kou in; besneeuwd Stockholm geeft een sprookjesachtig effect. De smalle straatjes in Gamla Stan doen niet onder voor de Winter Efteling en overal lokken snoezige eettentjes je naar binnen voor verrukkelijke chocolademelk en taartjes.

Wanneer de sneeuw gesmolten is laten de Zweden zich pas écht zien. Laat je meevoeren in dit enthousiasme voor de zon en vaar op één van de vele pontjes naar het dichtstbijzijnde eilandje om daar in de natuur te picknicken. Ga als een echte toerist naar het Vasa Museum of laat je fotograferen met één van de bewakingsmannetjes van het Koninklijk Paleis.

Schrikt een beetje sneeuw, ijs en kou je niet af? Boek dan een trip naar Lapland, het hoge noorden van Zweden. Geloof me, wanneer je na een dagje hondensleeën, sneeuwscooteren en ijshotelletjes bezoeken het prachtige noorderlicht ziet, is die -30ᵒC zo vergeten.

Woonruimte
Er is een schrijnend te kort aan studentenkamers in Stockholm, waardoor sommige internationale studenten gedwongen zijn te kamperen op het universiteitsterrein, wachtend op een kamer. Dit wil je niet, want met name in de wintermaanden is het steenkoud. Regel dus een kamer ruim voor je vertrek!

Dit artikel is gescheven door Linda Hormes. Zij werkte 6 maanden als student-assistent Nederlands aan deStockholms Universitet, Zweden.