TERVETULOA HELSINKIIN!

“Wat is de warmste plek in Finland? De sauna”. En dat is waar. Zelfs in de zomer wordt het niet heel veel warmer dan 20 graden. Ondanks dat, is Helsinki zeker aan te raden om er één of twee semesters te studeren!

De Stad
Helsinki is de hoofdstad van Finland en ligt aan de zuidkust van het land. Er wonen ongeveer 600.000 inwoners. De taal die er gesproken wordt is Fins, maar Zweeds is de tweede taal en daarom zijn er overal ook Zweedse vertalingen te vinden. De stad is relatief jong en kun je makkelijk in één dag aan een ander laten zien. Dat neemt niet weg dat Helsinki genoeg te bieden heeft qua bezienswaardigheden en uitstapjes. De winter is lang en koud, maar het begin van de zomer wordt dan ook extra goed gevierd met het traditionele Vappu. In de zomer blijft de zon vaak de hele nacht boven de horizon staan (‘White Nights’), wat zorgt voor prachtige luchten!
Helsinki International
Helsinki kent een Erasmus Student Network (ESN) dat veel verschillende activiteiten organiseert voor Erasmusstudenten en Finse studenten. Van trips naar Lapland tot een heuse Pirates of the Baltic Sea Cruise naar Stockholm. Daarnaast heeft ESN ook het buddy-project opgezet. Hierbij staat het contact met Finse studenten centraal. CISSI organiseert activiteiten voor internationale studenten van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Je moet hierheen, want?
Uitgaan
Het uitgaan in Helsinki is duur. Een gemiddeld biertje kost €5,50. Daarnaast betaal je vaak entree plus een fee voor je jas. Leuke clubs zijn bijvoorbeeld Tiger, Club Venue, Kaiku en Ääniwalli. Amarillo is op woensdagen heel goedkoop: er is een selectie dranken voor €2,50 en entree is gratis. Kallio is een wijk die makkelijk en snel te bereikbaar is met de metro. In Kallio zijn veel kroegen te vinden waar je relatief goedkoop kan drinken. Doe vooral eens een appro of sitsit! Appro’s zijn kroegentochten in teamverband waarmee patches verdiend kunnen worden. Deze patches hebben een kenmerkend design voor de activiteit en worden op de traditionele studenten-overalls genaaid. Hoe meer patches, hoe meer aanzien. Een andere typische studentenactiviteit is een sitsit: een driegangendiner met veel zang en alcohol.

Uitstapjes
Het openbaar vervoer in Helsinki is goed geregeld. Finse steden als Porvoo en Turku zijn snel te bereiken. Een andere tip is de ferry naar Tallinn, het is een leuke stad waar je goedkoop drank kan inslaan. In Helsinki zelf is het de moeite waard de ferry te nemen naar Suomenlinna of de bus naar Seurasaari, twee eilanden. Bezoek ook zeker een ijshockeywedstrijd, de oude markethall en Nuuksio National Park!

Woonruimte
Via HOAS kun je je inschrijven als uitwisselingsstudent. Dit geeft echter geen garantie op een kamer, dus zoek ondertussen ook zelf via Facebook. Er zijn een paar grote studentencomplexen met nette kamers en een eigen badkamer en keuken (€600) en véél uitwisselingsstudenten. Een goedkopere optie is een gedeeld appartement verder van het centrum af (€250-€400), maar houd dan rekening met een reistijd die kan oplopen tot een half uur.

Dit artikel is gescheven door Carlijn Cretier Zij volgde een minor Sociologie aan de Universiteit van Helsinki, Finland.