VÄLKOMMEN TILL UPPSALA!

Uppsala is de op drie na grootste stad van Zweden en is een echte studentenstad. Het is niet groot, maar alles is aanwezig en er zijn veel mooie oude gebouwen in het centrum.odg_uppsala

De Stad
De kathedraal in Uppsala is de grootste van Scandinavië en Uppsala Universitet is de oudste van Noord-Europa. Beroemde voormalige inwoners van Uppsala zijn Anders Celsius en Carl Linneaus.

In de zomer is het heerlijk om aan de rivier de Fyrisån te zitten of een fietstocht naar het nabijgelegen meer te maken. In de winter ligt er vooral veel sneeuw en zijn de dagen wat donkerder dan we in Nederland gewend zijn.

Uppsala International
In het begin van het studiejaar organiseert de universiteit een introductieweek voor internationale studenten. De universiteit heeft een buddy programma, je kunt je hiervoor inschrijven en dan krijg je samen met een andere internationale student een buddy.

Als je geen mogelijkheid hebt om een EILC te doen in de zomer dan kun je tijdens het semester cursussen Zweeds op verschillende niveaus volgen. Je hebt de taal echter niet nodig omdat elke Zweed perfect Engels spreekt.

De universiteit organiseert in het begin van het eerste semester verschillende trips voor internationale studenten, bijvoorbeeld naar Stockholm of in de buurt gelegen paleizen.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_uppsala2
Er zijn 13 nations in Uppsala en die zijn de place to be voor studenten. De 13 nations representeren 13 gebieden en/of steden uit Zweden. (Bijna) elke student in Uppsala is lid van één van de nations. Wanneer je lid wordt van een nation kun je naar alle activiteiten, pubs, feesten etc. van alle andere nations en dat doet ook iedereen. En niet onbelangrijk: je betaalt een studentenprijs voor de alcohol (in normale clubs en pubs is de alcohol abnormaal duur). Eens in de zoveel tijd zijn er officiële diners waarbij iedereen in galakleding komt en je als internationale student veel Zweedse gebruiken leert kennen.

Uitstapjes
Stockholm ligt zo’n 70 kilometer ten zuiden van Uppsala en aangezien het de hoofdstad van Zweden is, ga je hier zeker een aantal keer heen als je in Uppsala studeert. Daarnaast gaan de meeste internationale studenten in de winter op reis naar Lapland om de kou te ervaren, het noorderlicht te zien of sneeuwscooter te rijden. Vanuit Stockholm gaan er verschillende boten naar Tallinn, Riga en Helsinki. De cabines op zo’n cruiseschip zijn niet duur en daarom gaan zowel veel Zweden als internationale studenten op een tripje naar deze steden.

Woonruimte
De universiteit zorgt voor je woonruimte (mits je je applicatie hiervoor op tijd instuurt). Je krijgt een kamer in één van de studentenflats in een gang met zowel internationale als Zweedse studenten.

Dit artikel is geschreven door Lonneke. Zij studeerde voor zes maanden aan de Uppsala Universitet, Zweden.

 Terug naar het overzicht.