¡BIENVENIDO A VALLADOLID!

¿Dónde? Valladolid! Deze niet al te toeristische Spaanse stad lijkt misschien wat saai naast metropolen als Madrid en Barcelona, maar vergis je niet! Met één van de actiefste Erasmus Student Networks is het een uitstekende plek voor een paar maanden zonder fiets, drop en pindakaas.

odg_valladolid1De stad
Valladolid is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de grootste autonomie van Spanje: Castilla y Léon. Deze regio kent een landklimaat, wat betekent dat het vrijwel altijd elk type weer kan zijn. Aangezien Valladolid in het verleden een aantal jaren de hoofdstad van Spanje is geweest en er een aantal Koninklijke Felipes geboren zijn, heeft de stad nog veel oude paleizen en statige regeringsgebouwen die de moeite van het bekijken waard zijn. Ze spreken hier naar eigen zeggen ‘het zuiverste Spaans van Spanje’.

Valladolid Internacional
Jaarlijks komen er zo’n vier- à vijfhonderd studenten van over de hele wereld naar Valladolid voor een (half) jaartje buitenlandstudie. Het stikt er vooral van de Italianen en Brazilianen. ESN UVA doet erg haar best om het voor iedereen een fantastische ervaring te maken. Zo organiseren ze een introductieweekend, veel (thema)feestjes en reisjes, maar ook culturele en sportieve activiteiten en wekelijkse tandemcafés om je talenkennis in de praktijk te brengen. Voor tien euro ben je een jaar lang lid.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_valladolid2
Als Erasmus student in Valladolid kun je woensdag tot en met zaterdag uit je dak in onder andere Juanita, Cuore en Little Bottle. Elke bar kent haar eigen avond met speciale kortingen op vertoon van je ESN kaart. Uitgaan in Spanje begint later dan je wellicht gewend bent, pas rond half twee stromen de kroegen vol. Als de muziek vervolgens om vier uur uit gaat, is het tijd om door te gaan naar Tin Tin of Cocoon, clubs waar je gemakkelijk tot zonsopgang door kunt feesten.

Niet zo’n zuipschuit? Ga lekker ontbijten bij Otras Luces, aan Plaza Mayor. Hier drink je gratis onbeperkt café con leche of thee als je een croissant, full English breakfast of typisch Spaanse minitortilla besteld. Ga ook zeker voor een cocktail of warme chocolade (er zijn 33 soorten!) naar Bar La Pasión(c/Ruiz Hernandez) en verbaas je over de enigszins pornografisch getinte inrichting. De lekkerste belegde broodjes haal je bij Bar Película (c/Macías Picavea), waar elke sandwich een naam uit de filmwereld draagt. 

Uitstapjes
Valladolid ligt vrij centraal en er is genoeg te zien in de omgeving. ESN organiseert reisjes naar onder andere Toledo en Ibiza, beiden echte aanraders! Met de trein ben je met een uur in Salamanca of Madrid, maar als de reistijd je niet zo veel uitmaakt is busmaatschappij ALSA een goed(koper) alternatief. Dichterbij vind je prachtige steden als Segovia, Burgos en Palencia. Met RyanAir of Iberia vlieg je vanaf Valladolid snel en goedkoop naar Barcelona of Malaga.

Woonruimte
Als je het online inschrijfformulier van de universiteit in Valladolid invult, kun je aangeven of je hulp wil hebben bij het vinden van een kamer. Je kiest dan tussen een particuliere kamer, een kamer in een studentencomplex of een gastgezin en er wordt vanzelf contact met je opgenomen via mail. Mocht dit niet lukken, houd dan de lantaarnpalen rondom en de prikborden in de universiteitsgebouwen in de gaten. Over het algemeen betaal je zo’n 150 tot tweehonderd euro huur per maand.


Dit stuk is geschreven door Carlijn Schäffers
. Zij studeerde vijf maanden Journalistiek en Geschiedenis aan de Universidad de Valladolid, Spanje.