VÄLKOMMEN TILL VÄXJÖ

Het schoolvoorbeeld van het leven op een campus. Een groot dorp waar alleen studenten wonen, studeren en uitgaan, afkomstig van over de hele wereld.

odg_vaxjo1De stad
Växjö is een relatief kleine stad in Zuid- Zweden die ongeveer 55.000 inwoners heeft. De stad staat bekend als de ‘Groenste stad van Europa’, hier word je bij een bezoek dan ook geregeld aan herinnerd. Wanneer je gaat studeren in Växjö is de stad niet de plek waar je leeft, aangezien het studentleven plaatsvindt op de campus. Deze ligt op ongeveer vijftien minuten fietsen van het centrum. Hier bevindt zich de ‘Linnéuniversitetet’, net als de bibliotheek, een restaurant en het sportcentrum. Deze liggen allemaal op maximaal vijf minuten loopafstand van de studentencomplexen. Opmerkelijk aan het leven op de campus is de kleinschaligheid. Iedereen kent elkaar en je bevindt je eenvoudig in een groot netwerk van studenten.

Växjö internationaal
Jaarlijks komen er ongeveer vijfhonderd Erasmus studenten naar Växjö, los van een significante hoeveelheid ‘free movers’ die een volledig programma volgen. Ter bevordering van de integratie met de lokale studenten kent men hier het buddy systeem. Elke Erasmus student wordt vooraf gekoppeld aan een Zweedse student, op basis van persoonlijke eigenschappen zoals hobby’s en interesses.

Er bestaat ook een vereniging voor internationale studenten, de VIS (Växjö International Students). Zij werkt nauw samen met ESN en probeert de integratie tussen Erasmus studenten te bevorderen. Zo organiseert ze gedurende het gehele jaar uiteenlopende activiteiten, waaronder een trip naar Gotland, Kopenhagen of Rusland, filmavonden en sporttoernooien. Hierdoor maak je eenvoudig kennis met de andere uitwisselingsstudenten en daarnaast kom je ook in contact met Zweedse studenten die deze activiteiten organiseren.

Je moet hierheen gaan, want:
Uitgaanodg_vaxjo2
De campus kent twee kroegen en de entreeprijzen verschillen per dag. Allereerst is er Stallarna, open op dinsdag- (40 SEK) en vrijdagavond (70 SEK). Op woensdag- (20 SEK) en zaterdagavond (60 SEK) kun je naar Sivans. Een biertje kost ongeveer 30 SEK. Deze prijzen lijken hoog (een SEK is ongeveer tien eurocent), maar zijn ten aanzien van de prijzen in normale Zweedse kroegen en cafés vrij laag. Zo bevinden zich in de stad ook een aantal kroegen die op vrijdag- en zaterdagavond open zijn, maar daar is de entreeprijs 100 SEK en kost een biertje 55 SEK. Hier zul je dan ook bijna geen studenten uit Växjö vinden.

Uitstapjes
Wat betreft uitstapjes valt er in Växjö zelf, naast de VIS activiteiten, niet heel veel te ondernemen. Met name in de wintermaanden is bijvoorbeeld zwemmen in, of kanoën op de meren niet aan te raden. Maar het is eenvoudig om met de trein naar onder andere Gotenborg, Kalmar, Halmstad, Stockholm of Kopenhagen te gaan. Hoewel de treinprijzen enorm kunnen verschillen, kun je met wat geluk deze uitstapjes voor een goede prijs ondernemen. Het is ook populair om naar het hoge noorden, naar het plaatsje Kiruna te gaan. Daar kan je onder andere het welbekende Noorderlicht aanschouwen en meegaan op een hondenslee.

Woonruimte
De woonruimte op de campus is bijzonder goed georganiseerd. Als Erasmus student heb je voorrang op een kamer, waarbij je kunt kiezen uit een gang, een gedeeld appartement of een eigen appartement. Nu verschillen de prijzen hiervoor uiteraard, maar in vergelijking met Nijmegen is de huur zeker niet hoog.

Dit artikel is geschreven door Reint-Jan Groot Nuelend. Reint-Jan studeerde voor 6 maanden Politicologie aan deLinnéuniversitetet in Växjö, Zweden.

 Terug naar het overzicht.