WILKOMMEN IN WIEN!

Wenen, de stad van worst, bier, keizers en keizerinnen. Het is een stad die barst van de geschiedenis, cultuur en helaas soms ook van de toeristen. Maar de momenten waarop alle camera’s en reisgidsen weer even verdwenen zijn, straalt de stad en kun je genieten van de geweldige sfeer en architectuur. In alle grootsheid van gebouwen en kunsten kun je jezelf even lekker laten verdwalen, waardoor je plekken en momenten tegenkomt die écht bijzonder zijn.

Die Stadt

DSCN0314Wenen is een van de weinige Europese hoofdsteden waar zoveel aandacht wordt besteed aan het onderhoud en behoud van de gebouwen in de stad. Want wauw, wat zijn die mooi. Je moet je wel even bedenken dat het allemaal nog niet zo oud is als de ruïnes die je bijvoorbeeld in Italië vindt, maar het maakt sowieso grote indruk. Als je in het centrum rondloopt voel je je waarschijnlijk een echte Franz Joseph of Sissi, vooral als je ook nog even een uitstapje maakt naar het wereldberoemde Schloss Schönbrunn.

De Wenenaren zijn niet het meest spontane volkje dat er bestaat. Het is een trots volk. Trots op hun geschiedenis en cultuur, die je overal in de stad terug ziet. Maar niet alleen de Oostenrijkse cultuur zie je overal terug, de stad is namelijk een melting pot van mensen afkomstig uit alle windstreken.

Studieren in Wien

2015-03-09 13.38.53Naast al die leuke dingen moet er (natuurlijk) ook nog gestudeerd worden. In Wenen kun je dat aan een aantal verschillende universiteiten doen, maar de meeste studenten zijn te vinden aan de Hauptuni: Universität Wien. Deze universiteit, met haar prachtige hoofdgebouw – je voelt je bijna schuldig als je hier rondloopt met een gevalletje sog – vierde dit jaar haar zeshonderdvijftigste verjaardag. Wat modernisering betreft kunnen de Oostenrijkers nog wel het een en ander leren van de Nederlandse universiteiten, maar met een gebouw waarin je makkelijk verdwaalt heb je wel andere dingen aan je hoofd.

Ook voor de studenten geldt helaas dat ze niet erg sociaal zijn. Er heerst een ‘ieder voor zich’-cultuurtje onder de studenten die uit alle hoeken van Europa komen. Wat trekt hen naar Wenen vraag je je af? Wenen is geen goedkope stad, maar studeren in Wenen is dat wel. Studenten betalen namelijk geen collegegeld en als ze de rekeningen van hun studiematerialen bewaren, kunnen ze dit na het behalen van hun diploma mooi terugvragen.

Huisvesting
Door de hele stad vind je studentencomplexen, de één gezelliger dan de andere. Ook wat de prijzen betreft zijn er grote verschillen, maar als je goed zoekt kun je nog best een redelijke deal  sluiten. Ook hier geldt echter wel dat de studenten veel op zichzelf zijn. Zelf deelde ik een kamer in Haus Vindobona van studentenhuisvester Wihast. Dit was gezellig, maar als je erg op je me-time gesteld bent, is het delen van een kamer geen aanrader.

Warum Wien?

Oké, nu weten jullie wel hoe indrukwekkend de stad is, maar of er ook nog iets te doen is? Jazeker! Als je er eenmaal een tijdje woont weet je precies waar je moet zijn voor chille avondjes met je Erasmusfamily, wat activiteiten overdag en de lekkerste Oostenrijkse diners. Natuurlijk ga je ook alle toeristische trekpleisters af, maar dit worden waarschijnlijk nooit je favoriete hangouts. Hieronder komen wat tips over plekken waar ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad.

Uitgaan
Stappen kan in Wenen ontzettend goed. Er bestaat helaas geen Oostenrijkse versie van onze eigen Molenstraat, maar je hebt er welde Bermuda Dreieck. Deze “driehoek” bevindt zich aan de rand van het centrum en er zijn hier allerlei gezellige kroegen te vinden. Het echte stappen vindt echter plaats in de clubs, die soms echt massive kunnen zijn. Niet schrikken van de prijzen die je betaalt voor entree en bier, het is het namelijk wel heel erg waard!

Uitstapjes
Als je dan de dag erna brak bent en niet naar college hoeft, is een dagje chillen in het park of op het Donauinsel een echte aanrader. Zomers zwemmen in de Donau of Krapfenwaldbad zijn ook dingen die bovenaan je bucketlist zouden moeten staan. De dag daarna afsluiten in een typisch Oostenrijks restaurant/bierbrouwerij zoals Zum Schwarzen Adler of Siebensternbräu is de kers op de taart. En wil je je even in een ander sfeertje dan de drukte van het stadscentrum bevinden? Neem dan een kijkje op de Naschmarkt of aan het Donaukanal.

Kortom, in deze keizerlijke stad zijn alle ingrediënten aanwezig voor een top exchange waarin je je geen moment hoeft te vervelen.

Dit artikel is geschreven door Joël Hendrix. Zij studeerde in het Sommersemester van 2015 Publizistik- und Kommunikationswissenschaft aan de Universität Wien, te Oostenrijk.