WILLKOMMEN IN ZURICH

Zwitserland staat dan wel bekend als een afgesloten en in zichzelf gekeerd land, het is echt de kans om niet al te ver weg in een heel andere cultuur terecht te komen. Zürich is niet zo bruisend als andere bekendere studentensteden, maar heeft wel twee topuniversiteiten. Voor de student die dus écht iets wil leren is het zeker een aanrader!

odg_zurich1De stad
Zürich is met zo’n 380.000 inwoners de grootste stad van Zwitserland en ligt in het Duitstalige deel van het land. Het is een oude, statige stad die een grote culturele rijkdom herbergt, gelegen aan het noordwestelijke puntje van de Zürichsee. Er zijn veel bekende musea en galerijen te vinden en door het jaar heen worden er verschillende grote festivals georganiseerd, waaronder het Zürich Film Festival.

Zürich International
De twee grootste universiteiten in de stad zijn de Universität Zürich en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETHZ).  De ETH staat al jaren in de top van de Europese en de  wereldranglijst van alle universiteiten. Beide universiteiten hebben meerdere campussen door de stad verspreid en zeker de nieuwe Science City campus van de ETH is voor bètastudenten een intellectueel walhalla, met de beste afdelingen en faciliteiten verzameld op de heuveltop aan de oostkant van de stad.

Je moet hierheen, want:
Uitgaan
Uitgaan is in Zürich heel erg duur. Voor een simpel biertje in de goedkoopste alcoholistenkroeg in de rosse buurt betaal je al gauw vijf CHF (een goede vier euro). Een avond uit heeft dan wel haar eigen sfeer en je kijkt echt je ogen uit. Met een groter budget kun je ook terecht in de grotere en hippere clubs aan de Langstrasse.

Uitstapjesodg_zurich2
De omgeving van Zürich is bij uitstek geschikt voor de liefhebbers van natuur en pittoreske dorpjes. De stad zelf is omringd door (naar Nederlandse begrippen) redelijke hoge bergen, maar je zit al met een uur treinen tussen de echt grote bergen in de omgeving van Lüzern. Hier is ook één van de mooiste roeibanen ter wereld te vinden, een echte aanrader voor een bezoek tijdens de wereldbeker wedstrijden! Verder is het ook aan te raden om op de fiets een “rondje” Zürichsee te doen (70-100 km) en de zeer mooie dierentuin te bezoeken!

Woonruimte
Voor betaalbare woonruimte in Zürich zelf moet je heel veel geluk hebben. Er zijn personeelshuizen van ziekenhuizen en de universiteiten waar je met een beetje geluk voor minder dan vierhonderd euro terecht kunt. Voor de echte studentenkamers in het centrum van de stad leg je al gauw zeven- à achthonderd euro neer voor twaalf vierkante meter. Dankzij het goede openbaar vervoer netwerk is het gelukkig ook goed te doen om op kamers te gaan in de goedkopere buitenwijken van de stad.

Dit artikel is geschreven door Jorg de Ruijter. Hij liep voor de master Molecular Life Sciences 6,5 maand stage op de afdeling Microbial Glycobiology aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, Zwitserland.

 Terug naar het overzicht.