[TMF] Wintertuinfestival: Donderdag met Lubach

Deze week in onze Theater, Muziek en Festivalrubriek: het Wintertuinfestival. Een festival voor literatuurlovers en cultuursnuivers.

De avond behoorde tot het programma van het Wintertuinfestival en werd in samenwerking met Cultuur op de Campus georganiseerd. Dat Arjen Lubach een echte superster is, bleek wel uit het feit dat de tickets in razend tempo uitverkocht waren.  In eerste instantie zou het evenement plaatsvinden in een collegezaal van het Grotiusgebouw, maar vanwege de enorme belangstelling werd er voor gekozen om het te verplaatsen naar de concertzaal van De Vereeniging.

Toen ik aan kwam lopen op het Keizer Karelplein werd de sterrenstatus van Arjen Lubach nogmaals bevestigd: de rij stond van de ingang van De Vereeniging tot op de straat. We sloten aan in de ellenlange rij die achter ons alleen maar meer groeide. Eenmaal binnen keek ik mijn ogen uit – ik was nog nooit in het concertgebouw geweest. Wat een prachtige zaal en wat een enorme hoeveelheid mensen!

Vlak nadat we best aardige plekken hadden weten te bemachtigen, begon het programma. Superster Lubach had maar liefst twee literaire kanjers in zijn voorprogramma staan: Jelko Arts en Gerjon Gijsbers. Arts was scherp, vol humor en verrassend met zijn vertelling aan de hand van zijn zelfgemaakte tekeningen. Gijsbers was wat meer duister, maar hield het spannend en luchtig met verwijzingen naar onder andere Sexy als ik dans en Titanic.

Toen was het moment daar: gastheer Dennis Gaens kondigde de ster van de avond aan. Lubach betrad het podium samen met een cameracrew van het televisieprogramma Brandpunt die een profiel van hem maakte. Lubach vertelde met verve over het verloop van zijn carrière en het maken van het programma Zondag met Lubach. Hij was ontzettend grappig – mocht je nog denken dat hij dat alleen is met een autocue: dit is niet het geval – en oprecht. Aangezien het Wintertuinfestival een literair festival is, mocht een voordracht natuurlijk niet ontbreken. Lubach droeg een kort verhaal voor over een hond aan een internetkabel en het meisje waar hij onlangs mee had gedatet.

Het laatste halfuur werd gebruikt als een verkorte versie van College Tour. Mensen uit de zaal – voornamelijk studenten – maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om Lubach het hemd van het lijf te vragen. De vragen gingen over zijn favoriete moment uit Gilmore Girls, zijn kritische kijk op het brengen van nieuws en feiten in een grapjesprogramma (zoals hij het zelf noemt) en het verslaan van de aankomende verkiezingen in datzelfde programma. Lubach gaf op elke vraag even open en uitgebreid antwoord, af en toe “BRANDPUNT!” tussendoor roepend, op momenten dat hij zijn woorden liever niet terug zou horen in zijn profiel voor het programma.

Ik heb ontzettend gelachen tijdens deze avond. Literatuur was misschien niet altijd het onderwerp van gesprek, maar het thema ‘Dit is echt’ van het festival werd wel degelijk eer aan gedaan. Ik kan het dan ook zeker aanraden om volgend jaar (een gedeelte van) het festival mee te pakken, of  een van de andere evenementen georganiseerd door Wintertuin eens te bezoeken.
Mocht je benieuwd zijn naar wat er ‘echt is’, dan zou ik ook zeker de bundel Dit is echt die Wintertuin uitbracht even lezen. Hierin vind je ook de verhalen van Jelko Arts en Gerjon Gijsbers.

Foto: Wintertuinfestival


Over Joël Hendrix

toon alle berichten

Is onze kersverse cultuurredacteur, maar schrijft soms ook wel eens over serieuze zaken...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*